Kako se digitalno transformirati – iskustva s terena

Kako se digitalno transformirati – iskustva s terena

Foto: Dražen Tomić

Mnoge domaće kompanije već su krenule u digitalnu transformaciju, moglo se čuti na okruglom stolu na danas održanoj konferenciji pod nazivom „Digitalna (r)evolucija“, a kako ističe predsjednik Uprave Agrokorove IT tvrtke mStart Mate Krpan tu je vrlo važno uvođenju novih procesa u kompaniji.

Na konferenciji Digitalna (R)evolucija u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca koja je okupila više od 300 sudionika govorilo se o izazovima i prilikama koje tehnološke promjene donose današnjem poslovanju i tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj. Glavna poruka sudionika konferencije je da promjene koje su uvjetovane razvojem tehnologija zahvaćaju sve industrije i da se tvrtke koje žele biti i ostati uspješne moraju prilagoditi digitalnom vremenu.

Prema Krpanovim riječima kako se i sama proizvodnja hrane mijenja i to uz sustave precizne poljoprivrede i dronove koji sve to prate. On je istaknuo i kako su u sve procese uveli napredne softvere, no stvari se mijenjaju i za kupce koji danas koriste automatizirane blagajne, ali imaju i Konzum Klik online trgovinu kao nastavak Konzumovih trgovina kao novi web shop pokrenut prije godinu dana  te najnoviji webshop Abrakadabra.

„Dok prije 20 godina nisu znali što se na kioscima događa danima, danas zahvaljujući ovim procesima imaju uvid u točno stanje u svakom trenu. Transformacija nije samo u uvođenju nekog određenog softvera već korištenju tehnologija za unaprjeđenje i razvoj“, ističe Krpan.

Istraživanje „Digitalni indeks hrvatskog gospodarstva“ koje je konzultantska tvrtka A.T. Kearney tijekom ljeta  provela u suradnji s HUP-om u više od 200 hrvatskih poduzeća pokazalo je da više od 70 posto tvrtki ima digitalnu transformaciju na svom dnevnom redu. Oko četvrtine poduzeća digitalnu strategiju ima zacrtanu u samostalnom dokumentu ili kao dio cjelokupne strategije poduzeća. U 82 posto tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju, digitalizacija je trenutno odgovornost jednog ili više članova uprave. Za očekivati je da će u naredne tri godine ova brojka rasti na 85 posto.

Nema industrije gdje digitalna transformacija ne donosi promjene, tako prema riječima Christopha Schoefbecka iz Erste banke digitalizacija za njih mora provoditi iznutra da bi bila vidljiva izvana, a jedan od koraka na tom putu je smanjenje administracije. Navodeći nove usluge, spomenuo je i platformu George, koju su pokrenuli u Austriji,  a koja se odnosi na razvoj grupnog digitalnog online i mobilnog bankarskog ekosustava, zahvaljujući kojem su prikupili pola milijuna novih korisnika.

S druge strane, Hrvoje Kirhmajer iz PBZ-a je govorio o svim novim procesima koje su pokrenuli interno, ali i o potpisnoj pločici koju su uveli za klijente. „Time su ostvarili velike uštede, a u samo 12 mjeseci povratili cijelu investiciju, no taj alat im omogućuje i personalizirane kampanje, dok će sljedeće godine uvesti i napredni elektronički potpis“, ističe Kirhmajer.

Prvi čovjek Podravke Zvonimir Mršić ističe kako njihova kompanija pokušava komunicirati s potrošačima na 106 različitih platformi sa svojim proizvodima, dok je jedan od ključnih elemenata transformacije Podravke razvoj novih poslovnih modela i digitalizacija.

Prema Mršićevim riječima Podravkina prva startup investicija bila je ulaganje u razvoj automatskog robotskog kuhara koji će moći pripremati jelo u jednoj posudi. Dolazit će sa spremnicima hrane, kao što danas imamo tintu u printerima, a njihov robotski kuhar u koji ulažu za sada ima 40 recepata. No, Podravka ovdje ne staje i Mršić je naglasio da razmišljaju o 3D printanju hrane i da su spremni sudjelovati u tim inovacijama.

Još iz kategorije

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

Ovog proljeća još više megabajta, SMS-ova i minuta za sve Simpa korisnike Glanc opcija

25.04.2019. komentiraj

Od 24. travnja Simpa korisnici mogu uživati u još više megabajta, minuta i SMS-ova u Glanc opcijama. Naime, Veliki Glanc od danas sadrži čak 6000 megabajta, Srednji Glanc također 1000 megabajta više no što je to bilo do sad te dodatno više minuta za razgovore, dok korisnici Malog i Najmanjeg Glanca imaju na raspolaganju čak dvostruko više internet prometa uz dodatno povećanje broja jedinica minuta i SMS-ova.  Tako će svi Simpa korisnici, ali i oni koji će to tek postati, uz minimalno povećanje mjesečne naknade za navedene opcije moći bezbrižnije komunicirati s najbližima te dijeliti, uploadati i downloadati još više sadržaja.

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.