Kako poduzetnici ocjenjuju krizne mjere gradova i općina

Kako poduzetnici ocjenjuju krizne mjere gradova i općina
Fotolia ilustracija

Nakon što su donesene mjere Vlade za pomoć realnom sektoru, velik dio odgovornosti je ostao i na lokalnim upravama - županijama i gradovima. Iz tog razloga smo ispitali su u Glasu poduzetnika svoje članove kako bi provjerili koliko brzo i efikasno su dobili reakcije od svoje lokalne uprave. Prvo pitanje je bilo vezano uz obaveze plaćanja najma i komunalne naknade, te njihovo ukidanje, smanjivanje ili odgodu.

Čak 42 posto još nije doživjelo niti jednu od tih mjera. Oko 37  posto je izjavilo da postoji neka od kombinacija tih mjera ali očito je da se razlikuje u svakoj pojedinoj jedinici uprave. Samo nešto preko 12 posto je izjavilo da im je komunicirano ukidanje i najma i komunalne naknade. Ukupno oko 7 posto je reklo da su dobili informacije o smanjenju ili odgodi oba nameta.

Iz ovih rezultata je vidljivo da imamo neke pojedine slučajeve gdje se radi odličan posao i pomaže gospodarstvu da preživi, ali s druge strane imamo internu većinu koja ili ne radi ništa ili proizvoljno određuju što i kako će napraviti, ističu iz udruge Glas poduzetnika.

S obzirom na raznolikost rezultata postavili smo i pitanje o zadovoljstvu poduzetnika sa svojom lokalnom upravom i da ga ocjene od 1 do 5. Gotovo 50 posto je jako nezadovoljno. Njima možemo pridružiti još preko 17 posto koji su umjereno nezadovoljni. Neutralan stav ima oko 16 posto ispitanika. Umjereno zadovoljni ima nešto ispod 8 posto a jako zadovoljnih je samo oko 9 posto ispitanika. S obzirom na te rezultate, Udruga Glas poduzetnika očekuje puno bržu i puno kvalitetniju reakciju i mjere koje će lokalna uprava donijeti i koje će biti u skladu s mjerama Vlade RH.

„Od dana kad je donijeta odluka Stožera Civilne Zaštite o zatvaranju svih naših trgovina, hotela, kafića, restorana, kozmetičkih salona, frizerskih salona, cvjećarnica i poslovnih prostora svih uslužnih djelatnosti, od tog dana svi mi poduzetnici i obrtnici, kao i naši zaposlenici smo praktički bačeni na koljena, životarimo ili uopće ne zarađujemo, te smo u fazi hibernacije i preživljavanja. Nismo u mogućnosti plaćati namete, najamnine i naknade kada prostore ne koristimo i ne ostvarujemo prihode“ rekao je Hrvoje Bujas Predsjednik Udruge glas poduzetnika.

„Stoga Udruga GLAS PODUZETNIKA traži od vas, gradonačelnika i načelnika koji to još niste napravili, da odmah izglasate odluke kojom nas oslobađate plaćanja svih nameta i naknada Gradu ili Općini uključujući oslobađanje plaćanja - komunalne naknade u cijelosti, kao i najamnine u gradskim i općinskim nekretninama, a dokle god nam se ne omogući normalno poslovanje i ne otvorimo naša poduzeća i obrte. Nikakvi popusti od 15% na iznos komunalne naknade kao primjerice u Dubrovniku nas ne zanimaju ili odgode plaćanja poput nekih drugih gradova. Ugledajte se na Novalju, Bjelovar, Koprivnicu, Gospić, Đurđevac, Sv. Nedjelju, Rijeku i druge gradove i općine koje su takve odluke već donijeli. Ugledajte se na one gradove i općine kojima je jasno da moramo preživjeti danas, kako bismo sutra ponovo mogli biti oni koji su do jučer desetljećima punili i vaš budžet. Odreknite se i vi nečega, i pokažite tu toliko naglašavanu solidarnost i zajedništvo“, ističe Bujas.