Kako je Amazon promjenio potrošačke navike kupaca

Kako je Amazon promjenio potrošačke navike kupaca
Fotolia

Istraživanje koje je proveo PwC pokazalo nam je da Amazon ima bitan utjecaj na kupce prilikom obavljanja kupovine, ali to nije ni izbliza sve. Najveća online trgovina na svijetu pokazuje da rijetko tko od konkurencije pored nje dobije priliku zaraditi novac - doslovno.

Čak 90 posto od 25 tisuća kupaca diljem svijeta ujedno su Amazonovi korisnici. Barem ako je vjerovati tome što PwC objavljuje, a razloga za nepovjerenje uistinu nema. Dakle, osim što čak 90 posto ljudi zna za Amazon i troši novac koristeći ga, nesvjesno ili svjesno mijenja svoje ponašanje.

Pa tako njih 28 posto tvrdi da manje kupuje, ako i uopće, u trgovinama koje se može fizički posjetiti. Njih 18 posto pak tvrdi da kupuje manje u drugim online trgovinama jer im Amazon nudi sve što trebaju, a njih deset posto tvrdi da samo i isključivo kupuje na Amazonu. Time se potvrđuje iznimna odanost.

Situacija je to koja konkurenciju treba zabrinuti, ali i potaknuti da nešto promijeni jer Amazon bježi divovskim koracima prema naprijed...