Kako bi privukli kvalitetne zaposlenike, poslodavci se moraju mijenjati iznutra

Kako bi privukli kvalitetne zaposlenike, poslodavci se moraju mijenjati iznutra

Nakon što je lani po prvi put otkako se nalazi na karti nezaobilaznih odredišta HR-ovaca iz Hrvatske i regije održana u virtualnom okruženju, HR Days konferencija napokon se vratila susretima uživo na dobro poznatom mjestu - u čarobnom Rovinju!

Pozdravnim govorom konferenciju je u ime organizatora otvorila Nataša Pučar, voditeljica odjela prodaje portala MojPosao, istaknuvši pritom kako je „unatoč povoljnijim okolnostima u kojima se ovogodišnja konferencija odvija, tržište rada i dalje karakterizira određena nesigurnost koja često za posljedicu ima neodlučnost i suzdržanost u poslovanju“. Upravo zato, pojasnila je, ovogodišnja konferencija fokus stavlja na temu laedershipa i autentičnog vodstva.

Za promjenu mindseta potrebna je intrinzična motivacija

Potom je na pozornicu stupio prvi od naših keynote govornika.

Skip Bowman, jedan od vodećih europskih govornika o načinu razmišljanja, sudionike konferencije je upoznao s Growth mindsetom i utjecajem koji navedeni koncept ima na inovacije, korisničku uslugu, kvalitetu i poslovne suradnje tvrtki i organizacija.

Za dugoročnu promjenu način razmišljanja unutar tvrtke, pojašnjava Skip, potrebna je intrinzična motivacija. „Bilo kakvim nametanjem drugačijeg mindseta 'odozgora' kod zaposlenika ćemo izazvati kontraefekt i nećemo dobiti željene rezultate“, napominje.

O ‘vječnom’ izazovu motivacije zaposlenika i razlikama između mentoriranja i menadžeriranja govorio je motivacijski govornik, stručnjak za radnu snagu i zadržavanje zaposlenika te glazbenik (ujedno i dobitnik nagrade Emmy!) Clint Pulver, koji je svojim radom transformirao način na koji korporacije stvaraju trajnu lojalnost zaposlenika. „To postižemo stvarnom povezanošću s našim zaposlenicima i vraćanjem ljudskosti u radne okoline. Također, svi mentori dijele određene odlike. To su samopouzdanje, kredibilitet, iskrenost, briga za zaposlenike i konzistentnost. Brinite svaki dan, bez iznimke“, poručio je Clint.

Poslodavci se moraju mijenjati iznutra

Nakon kraće pauze uslijedio je okrugli stol ''Trendovi na tržištu rada'' na kojem su sudjelovali čelni ljudi vodećih regionalnih portala za zapošljavanje - Igor Žonja (direktor portala MojPosao), Sonja Ćetković (direktorica Infostudove grupe sajtova za zapošljavanje), Mersiha Mima Mehić (Chief Operating officer @ Kolektiv - MojPosao.ba), Darko Velkov (direktor portala Vrabutovanje) i Tomaž Berkopec (direktor Alma Career d.o.o. - Slovenia).

Usprkos oporavku potražnje za radom i kontinuiranom rastu broja oglasa, tržište rada se već neko vrijeme suočava s izazovom manjka radne snage.

„Poslodavci danas sve teže pronalaze ljude, međutim to nije nužno loša stvar. Trenutno stanje nas prisiljava da se što više posvetimo zaposlenicima i mijenjamo iznutra. Srećom, Hrvatska i dalje zahvaljujući nešto većem BDP-u nego u ostalim zemljama regije, izuzev Slovenije, može uvoziti radnike i time zadovoljiti svoje potrebe“, napominje Igor Žonja.

Je li moguće stvoriti lidera?

Prema mišljenju Adriana Furnhama, profesora psihologije, akademika i autora, odgovor na pitanje iznad bio bi - možemo! Ako osoba posjeduje određene osobine, dakako.

„Svi lideri u nastajanju dijele crte osobnosti - marljivi su, dobro podnose stres, otvoreni su za nova iskustva, ne zaziru od rizika i vješto se snalaze u promjenjivim, nesigurnim okolnostima. Istovremeno, jako je važna da osoba mora htjeti postati lider, a 'trening' liderstva nikad ne prestaje. Ne možemo u jednom trenutku jednostavno reći 'ok sada sam naučio sve o vodstvu' i stati s učenjem. To je cjeloživotni rad na sebi“, navodi profesor Furnham koji se publici predstavio predavanjem 'Kako prepoznati potencijalne lidere'

U svijetu u kojem je nesigurnost postala sastavni dio naše svakodnevnice, kaos pronalazimo u svakoj situaciji koja se nije odvila po našem planu, ispričala je u okviru svog predavanja 'Stvaranje (iz) kaosa: liderska kompetencija 21. stoljeća', konzultantica za razvoj liderstva Žana Goić Petričević.

„Uspješno kontroliranje kaosa smatramo jednom od liderskih kompetencija. Jednostavno, vodimo se razmišljanjem 'Ako sam za nešto odgovoran, moram kontrolirati ishod'. Tako razmišljanje je u redu sve do onog trenutka kada prestane biti u redu. Pravi leadership je kudikamo zamršeniji od one jednostavnosti koju naše glave traže“, poručuje Žana.