Kada Windowsi progovore

Kada Windowsi progovore

Foto: Fotolia

U svijetu slijepih osoba postoji nepremostiv problem u korištenju računala. Taj problem se očituje u najčešće korištenoj izlaznoj jedinici gotovo svih računala – ekranu. Slijepe osobe ne vide sadržaj ekrana, te su tako računala sve do gotovo nedavno bila potpuno beskorisna slijepim osobama.

S vremenom su se počeli pojavljivati specijalizirani programi koji iščitavaju sadržaj ekrana, tzv. Čitači ekrana. Danas ih je prisutan znatan broj. Većina boljih programa ove vrste je komercijalna i cijene su im nerijetko impresivno visoke. Svjetlo u svijet slijepih osoba došao je u obliku mase pojedinaca volontera i entuzijasta ili organiziranih zajednica takvih pojedinaca.

Svojim radom nastalo je cijelo mnoštvo programa i materijala koji su besplatni za korištenje, a opet dovoljno dobri da budu korisni i učinkoviti. Jedan od ponajboljih programa ovakve vrste je NVDA čitač ekrana.

NVDA (NonVisual Desktop Access)  je besplatni čitač ekrana koji omogućuje slijepim osobama da koriste računala. Program se instalira lako, te posjeduje zvučnu instalacijsku proceduru. Na ovaj način omogućuje slijepim i slabovidnim osobama kontrolu instalacijske procedure.

Program se iznimno dobro uklapa u rad svih poznatijih programskih alata, od Adobe Acrobat Readera pa sve do alata Microsoft Office-a. Podržava i brailleove ekrane, čitanje sadržaja je jako dobro izvedeno, te surađuje s većinom sintetizatora glasa. Program čita na mnogim jezicima, pa tako i na hrvatskom jeziku, a osim samog teksta program je u stanju prepoznavati širok spektar naredbi i kratica koje se trenutno izvode. Program radi iznimno stabilno, te pokriva gotovo sve Windows platforme.

Nakon višednevnog testiranja programa mogu reći da je ovo zaista izniman komad softwarea. Tako da ne samo da je besplatan, već je i vrlo blizu ranga najboljih komercijalnih programa ove namjene. Ukoliko imate potrebu za čitačem ekrana s ovim programom gotovo sigurno nećete pogriješiti.

Još iz kategorije

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

Kako spriječiti Storage Sense da ne briše vaše datoteke u Windows 10

18.04.2019. komentiraj

Prostora za pohranu podataka nikad dosta u današnje vrijeme, ali na stolnim i prijenosnim računalima postoje načini kako ga ostvariti što je više moguće, a jedan od njih svakako je Storage Sense. Samo, taj alat može biti problematičan za početnike i dovesti do situacije u kojoj će izbrisati sadržaj računala koje inače korisnik ne bi želio izbrisati.

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

Tifon postavio brze punionice za električna vozila na autoceste A1 i A6

18.04.2019. komentiraj

Tvrtka Tifon na svom je prodajnom mjestu Draganić sjever u rad pustila brzu punionicu za električna vozila pod brendom MOL Plugee. Istovremeno su u rad puštene i brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora. Riječ je o prvim brzim punionicama za električna vozila na domaćim autocestama koje povezuju pravac Zagreb – Rijeka te Zagreb – Split.

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama

18.04.2019. komentiraj

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.