UMJETNA INTELIGENCIJA

Južna Koreja osnovala Vijeće za umjetnu inteligenciju

Južna Koreja osnovala Vijeće za umjetnu inteligenciju
Depositphotos

Južna Koreja stvorila je vijeće za umjetnu inteligenciju, tijelo postavljeno za nadgledanje razvoja tehnologije. Zemlja je detaljno izradila pozamašan skup investicijskih planova dok nastoji donijeti opipljivije koristi za rješavanje društvenih izazova, uključujući pad stope nataliteta.

Korejsko Ministarstvo znanosti i ICT-a objasnilo je da će Vijećem za umjetnu inteligenciju predsjedavati ministar Lee Jong Ho i Yeom Jaeho, predsjednik Sveučilišta Taejae. Povjerenici će biti izabrani iz različitih sektora uključujući industriju poluvodiča zajedno s nizom drugih vladinih ministarstava koja pokrivaju financije, trgovinu, industriju itd.

Koreja namjerava da vijeće istraži AI poluvodiče, pravna pitanja te pitanja etike i sigurnosti. To su među 69 područja o kojima je izvijestio The Korea Times. Vlada planira upumpati ukupno 710,2 milijarde KRW (527,1 milijun USD) u sva područja tijekom 2024. godine, jer nastoji iskoristiti financijski učinak umjetne inteligencije za koji se predviđa da će doseći 310 bilijuna KRW godišnje do 2026. godine.

Koreja također želi istražiti kako bi umjetna inteligencija mogla izravnije koristiti društvu, na primjer rješavanjem problema s niskim stopama nataliteta. Također istražuje kako se pravni sustavi i etika moraju prilagoditi kako bi se omogućilo napredovanje umjetne inteligencije, uz nastojanje da se promiču domaće tvrtke u područjima uključujući poluvodiče. Ministar ICT-a rekao je da je ta akcija bila potrebna zbog širenja generativne umjetne inteligencije i da se njegov odjel smatra odgovornim za osiguravanje da ljudi mogu iskoristiti prednosti tehnologije.