Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Foto: DepositPhotos

Juniper je proveo istraživanje koje pokazuje da bi se „bitcoin balon“ mogao u bliskoj budućnosti rasprsnuti jer ta kriptovaluta nema stvarnu vrijednost, bar ne van svog „ledgera“, u smislu da se njome može trgovati u „stvarnom svijetu“. Pomalo su to grube ocjene, ali pojašnjene su u samom istraživanju.

"Bitcoin nema unutarnju vrijednost, ali kao svaki proizvod, vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za njega. Samo, bitcoin nema smisao ili mogućnost postojanja van granica "ledgera". Bitcoin je balon i velika je mogućnost da će se u bližoj budućnosti jednostavno rasprsnuti", komentar je autora istraživanja Pera Windsora Holdena.

Ipak, sve je pojašnjeno i brojkama, ne samo osobnim pogledom na situaciju. Pa tako, krajem prošle godine dnevno se obavilo 360 tisuća bitcoin transakcija, a u rujnu ove godine tek 230 tisuća. Isto tako, dnevne transakcije su krajem prošle godine dosegnule ukupnih 3,7 milijardi američkih dolara vrijednosti, a u rujnu ove godine tek 670 milijuna dolara. Nažalost, to nije jedini znak kraha.

"Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i nesigurnost bezana uz Brexit, održavaju tradicionalne valute na niskim razinama. Ali, umjesto da bitcoin profitira od takve situacije, on također pada, što znači da nije vezan uz događaje na tržištu i to je taj dio koji zabrinjava, koji sugerira da prosperitet jednostavno ne postoji", stoji u izvještaju.

No, ne slažu se svi s ovim ocjenama, milijarder Tim Draper i dalje tvrdi da će bitcoin do 2022. godine dostići vrijednost od 250 tisuća dolara, što je poprilično hrabro i teško je vidjeti na čemu se temelji. Jer, bitcoin u trenutku pisanja ovog teksta stoji na vrijednosti od 6200,01 dolara, više no triput manje nego u prosincu prošle godine...

Još iz kategorije

Uber sve popularniji za obilazak Adventa, koristilo ga 30 posto korisnika više nego lani

Uber sve popularniji za obilazak Adventa, koristilo ga 30 posto korisnika više nego lani

18.01.2019. komentiraj

I ove se godine Uber pokazao prvim izborom za obilazak blagdanskih događanja u četiri najveća hrvatska grada. Uber je tako u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku tijekom Adventa koristilo gotovo 30 posto korisnika više nego prošle godine, pokazuju podaci kompanije koja se bavi spajanjem ponude i potražnje na prijevozničkom tržištu.

Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje

Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje

18.01.2019. komentiraj

Proizvođači su na CES sajmu u Las Vegasu predstavili cijeli niz računala, pametnih uređaja, platformi, hardverskih i softverskih noviteta, koji su sigurniji nego ikad prije, no problem je što korisnici ne dijele identične stavove. Naime, 58 posto od dvije tisuće ispitanih posjetitelja CES sajma kazalo je da se ne smatraju odgovornima za sigurnost svojih uređaja.

IEDC Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeovera

IEDC Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeovera

18.01.2019. komentiraj

Ekskluzivni edukacijski partner konferencije Digital Takeover je IEDC-Poslovna škola Bled, prva poslovna škola takve vrste u Srednjoj i Istočnoj Europi, osnovana 1986., najavljuju organizatori ove vrlo zanimljive konferencije. U više od 30 godina postojanja, kroz IEDC prošlo je preko 90 000 polaznika iz 100 zemalja širom svijeta, a ove godine posjetitelji Digital Takeover konferencije imat će priliku saznati zašto je baš ova škola jedna od vodećih međunarodnih institucija za razvoj menadžmenta u Europi.