Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Foto: DepositPhotos

Juniper je proveo istraživanje koje pokazuje da bi se „bitcoin balon“ mogao u bliskoj budućnosti rasprsnuti jer ta kriptovaluta nema stvarnu vrijednost, bar ne van svog „ledgera“, u smislu da se njome može trgovati u „stvarnom svijetu“. Pomalo su to grube ocjene, ali pojašnjene su u samom istraživanju.

"Bitcoin nema unutarnju vrijednost, ali kao svaki proizvod, vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za njega. Samo, bitcoin nema smisao ili mogućnost postojanja van granica "ledgera". Bitcoin je balon i velika je mogućnost da će se u bližoj budućnosti jednostavno rasprsnuti", komentar je autora istraživanja Pera Windsora Holdena.

Ipak, sve je pojašnjeno i brojkama, ne samo osobnim pogledom na situaciju. Pa tako, krajem prošle godine dnevno se obavilo 360 tisuća bitcoin transakcija, a u rujnu ove godine tek 230 tisuća. Isto tako, dnevne transakcije su krajem prošle godine dosegnule ukupnih 3,7 milijardi američkih dolara vrijednosti, a u rujnu ove godine tek 670 milijuna dolara. Nažalost, to nije jedini znak kraha.

"Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i nesigurnost bezana uz Brexit, održavaju tradicionalne valute na niskim razinama. Ali, umjesto da bitcoin profitira od takve situacije, on također pada, što znači da nije vezan uz događaje na tržištu i to je taj dio koji zabrinjava, koji sugerira da prosperitet jednostavno ne postoji", stoji u izvještaju.

No, ne slažu se svi s ovim ocjenama, milijarder Tim Draper i dalje tvrdi da će bitcoin do 2022. godine dostići vrijednost od 250 tisuća dolara, što je poprilično hrabro i teško je vidjeti na čemu se temelji. Jer, bitcoin u trenutku pisanja ovog teksta stoji na vrijednosti od 6200,01 dolara, više no triput manje nego u prosincu prošle godine...

Još iz kategorije

Deset perspektivnih startupa dolazi u Zagreb na Shift Money

Deset perspektivnih startupa dolazi u Zagreb na Shift Money

14.11.2018. komentiraj

Konferencija o budućnosti financijskih usluga, Shift Money, održat će se 26. i 27. studenog u Zagrebu. Na njoj će se govoriti o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja. Na događaju će ujedno sudjelovati i deset perspektivnih FinTech startupa.

Hrvatski roboti izazvali veliki interes u Dubaiju

Hrvatski roboti izazvali veliki interes u Dubaiju

14.11.2018. komentiraj

„Prehrambena i obrambena industrija Hrvatske već su prisutne na ovom tržištu, sada je vrijeme za iskorak i u drugim granama, kao što su IT, industrija i infrastruktura.  Današnji Sporazum o suradnji ne smije i neće ostati mrtvo slovo na papiru, a u tome će naše Komore odigrati ključnu ulogu“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući gospodarski forum u Dubaiju gdje je najavio i otvaranje Predstavništva HGK u UAE.

Započele prijave studenata za Career Speed Dating

Započele prijave studenata za Career Speed Dating

13.11.2018. komentiraj

Danas su započele prijave studenata za treći Career Speed Dating, spoj poslodavca i studenata koji zajednički organiziraju Centar karijera FER i studentska udruga eSTUDENT. Zainteresirani studenti mogu se prijaviti na službenoj stranici događanja do 30. studenoga, a sam događaj održat će se 13. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.