Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Juniper: Bitcoin balon vrlo skoro će se rasprsnuti

Foto: DepositPhotos

Juniper je proveo istraživanje koje pokazuje da bi se „bitcoin balon“ mogao u bliskoj budućnosti rasprsnuti jer ta kriptovaluta nema stvarnu vrijednost, bar ne van svog „ledgera“, u smislu da se njome može trgovati u „stvarnom svijetu“. Pomalo su to grube ocjene, ali pojašnjene su u samom istraživanju.

"Bitcoin nema unutarnju vrijednost, ali kao svaki proizvod, vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti za njega. Samo, bitcoin nema smisao ili mogućnost postojanja van granica "ledgera". Bitcoin je balon i velika je mogućnost da će se u bližoj budućnosti jednostavno rasprsnuti", komentar je autora istraživanja Pera Windsora Holdena.

Ipak, sve je pojašnjeno i brojkama, ne samo osobnim pogledom na situaciju. Pa tako, krajem prošle godine dnevno se obavilo 360 tisuća bitcoin transakcija, a u rujnu ove godine tek 230 tisuća. Isto tako, dnevne transakcije su krajem prošle godine dosegnule ukupnih 3,7 milijardi američkih dolara vrijednosti, a u rujnu ove godine tek 670 milijuna dolara. Nažalost, to nije jedini znak kraha.

"Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kao i nesigurnost bezana uz Brexit, održavaju tradicionalne valute na niskim razinama. Ali, umjesto da bitcoin profitira od takve situacije, on također pada, što znači da nije vezan uz događaje na tržištu i to je taj dio koji zabrinjava, koji sugerira da prosperitet jednostavno ne postoji", stoji u izvještaju.

No, ne slažu se svi s ovim ocjenama, milijarder Tim Draper i dalje tvrdi da će bitcoin do 2022. godine dostići vrijednost od 250 tisuća dolara, što je poprilično hrabro i teško je vidjeti na čemu se temelji. Jer, bitcoin u trenutku pisanja ovog teksta stoji na vrijednosti od 6200,01 dolara, više no triput manje nego u prosincu prošle godine...

Još iz kategorije

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

26.03.2019. komentiraj

Apple se dugo pripremao za poseban događaj, na kojem nije bilo hardvera i zato je iPad, AirPods i iMac liniju predstavio ranije u ožujku te se potpuno okrenuo velikom showu. Naravno, sva pažnja se okrenula prema novitetima i da budu “glasniji”, pobrinule su se brojne slavne osobe na samom događaju, i to ne u ulozi običnih promatrača, već prezentera noviteta.

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

26.03.2019. komentiraj

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

26.03.2019. komentiraj

Prema globalnom istraživanju Booking.coma, 54% žena koje trenutačno rade u sektoru tehnologije diljem svijeta smatra da je rad na ravnopravnosti spolova u tehnološkom svijetu danas prioritet. Nešto više žena iz tog sektora (56%) smatra da se u njihovoj tvrtki zaista radi na ravnopravnosti spolova.