Josipović otvorio WinDays13 konferenciju

Josipović otvorio WinDays13 konferenciju
Dražen Tomić

Službenim otvaranje počeo je biznis dio konferencije WinDays13 koja se od 22.-26. travnja održava u Rovinju na čijem je otvorenju predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović kazao da u industriji vladaju negativni trendovi, da je vrlo loša investicijska klima, te da imamo negativan odnos s investicijama.

„Treba pokrenuti društvo da postanemo poticajni i primamljivi za strateške investicije, moramo riješiti probleme korupcije, dugotrajnu papirologiju i administraciju“, istaknuo je Josipović.

Prema njegovim riječima investicije su jako pale, nismo izgradili poduzetnički duh što je s jedne strane sinergija loših faktora, a s druge strane iracionalni faktor i strah koji je ponekad mnogo opasniji nego što se o tome govori.

„Tehnologija mora biti prihvaćena u industriji, u Hrvatskoj ima onih koji pronalaze nove tehnologije i uspješno ih koriste, a u konačnici da bi se bilo uspješnim treba iskoristiti sve prednosti jer suvremeno društvo jest natjecanje“, zaključio je Josipović.

Direktor Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković istaknuo je da je prvi preduvjet uspješnosti gospodarstva je kvalitetan obrazovni sustav koji proizvodi inovativnu i kreativnu radnu snagu koja je, za uzvrat, spremna uhvatiti se u koštac s globalnim prilikama i izazovima.

„Prije nekoliko dana, Europska komisija je objavila da je obrazovanje u prirodnim znanostima ključno za inovativnost i da očekuju do 2020. kreiranje 20 milijuna visokokvalificiranih radnih mjesta. S druge strane, sa svih hrvatskih fakulteta godišnje izađe jedva tisuću visokokvalificiranih računalnih i srodnih inženjera. Drugi preduvjet je postojanje strategije, odnosno fokusiranost na manji broj ključnih područja. I na kraju je potrebno vodstvo koje predviđa, snalazi se u nedefiniranosti i kompleksnostima, provodi promjene i upravlja transformacijama“, naglasio je Vidaković.

Inače, ovogodišnja WinDays konferencija okupila je više od 1500 sudionika i ugostila 127 vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka, u razmjeni znanja i iskustava, ključnih IT trendova i gospodarskih tema koje omogućavaju konkurentnije poslovanje.

Prva će četiri dana konferencije bila su tradicionalno rezervirana za WinDays Technology, s fokusom na aktualnosti i najnovije Microsoftove proizvode koji tvrtkama i pojedincima omogućavaju veću produktivnost i konkurentnost. Desetak novih predavača, posebna serija predavanja koja će svima omogućiti osvježavanje ili stjecanje temeljnih znanja, tek su neki od detalja tehnološkog smjera konferencije.

Poslovna konferencija WinDays Business koja je dana započela bit će prilika za razmjenu znanja i iskustava s najuglednijim znanstvenicima svjetskih sveučilišta i instituta. Jedan od njih je Stephane Garelli s International Institute for Management Development i vođa tima koji stvara Godišnjak svjetske konkurentnosti, pa ćemo doznati zašto je Hrvatska 57. od 59 zemalja na listi Godišnjaka i što moramo učiniti da napredujemo na listi, koju koristi i hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Najvažniji dan ovogodišnje WinDays konferencije je petak, kada će se razmotriti i predložiti temeljni strateški okvir za napredak Hrvatske, a rezultati tih zaključaka će se pratiti na daljnjim Microsoftovim konferencijama i događanjima. Vodećim znanstvenicima i predavačima pridružit će se i svjetski stručnjaci, profesorica Silvija Gradečak s Massachusetts Institute of Technology, profesor Tamim Asfour s Karlsruhe Institute of Technology te profesor Ivan Đikić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.