Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima

Još smo jedan korak bliže holografskim zaslonima
DepositPhotos

Samsung se posljednjih pet godina bavi holografskom 3D tehnologijom za mobilne uređaje, ali iako je najavljivana još na Galaxy S7 modelima, nikad nije zaživjela. No, čini se da bi uskoro mogla zaživjeti u punom smislu i donijeti toliko bitnu prevagu za korejskog giganta.

Naime, iz te kompanije stižu vijesti o velikom iskoraku zahvaljujući posebno načinjenom tankom zaslonu, odnosno holografskom panelu koji povećava vidljivi kut za 3D video sadržaj do čak 30 puta. Stručnjaci tvrde da bi tako nešto moglo u budućnosti omogućiti holografske video zaslone na mobilnim uređajima.

Naravno, Samsung Display bi time postao još moćniji no što je u ovom trenutku. Ili, bolje rečeno, učvrstio bi postojeću poziciju na samom vrhu proizvodnje zaslona za mobilne uređaje. Ali, sve ovo nije ništa čudno, čudnije je da još uvijek nije zaživjelo, odnosno, da se toliko dugo mora čekati na komercijalni iskorak.

Naravno, na komercijalnom tržištu je nemoguće uvijek imati idealne ili kontrolirane uvjete kao u laboratorijima gdje se provode testiranja, što znači da je cijela priča itekako daleko od konačnog cilja, no kroz godinu ili dvije bi on mogao biti itekako dostižan i jasnije vidljiv. A jedna od prepreka jest kut promatranja onoga na zaslonima, što je možda Samsung uspio nadići. I cijela priča možda krene!

Jer, hologrami su ipak budućnost naših mobilnih uređaja, složni su stručnjaci. Zamislite poziv koji primite na način da vam se prikaže 3D hologram osobe s kojom razgovarate u realnoj veličini. I ne samo to, zamislite gledanje fotografija ili video snimaka na takav način, bilo da je riječ o osobnoj upotrebi, bilo da je riječ o filmovima, nekom prijenosu uživo i tko zna što sve ne.

Dakle, ako se pak hologrami razviju koliko je potrebno da bi bili iskoristivi korisnicima, tad bismo vodili telefonske razgovore kao u znanstveno fantastičnim filmovima.