Još se jedna njemačka regija vraća s Linuxa na Windows

Još se jedna njemačka regija vraća s Linuxa na Windows
DepositPhotos

Microsoft zadovoljno trlja ruke jer još je jedna njemačka regionalna vlast odlučila prelazak na Windows operativni sustav. Naime, pokrajina Donja Saska, čiji je glavni i najveći grad Hanover, odustala je od Linuxova openSUSE i u tranziciji vrijednoj 12,9 milijuna eura u budućnosti će biti vezana uz Windows.

Naravno, riječ je o lokalnoj vlasti i povezanim uredima, u kojima se nalazi čak 13 tisuća uređaja s openSUSE. No, migracija je već krenula i za očekivati je da će kad završi, a završit će ili za nekoliko mjeseci ili za nekoliko godina, Donja Saska bit će ekskluzivno Windowsima okrenuta pokrajina. Potez je logičan jer zaposleni su upoznati s tim operativnim sustavom i ne moraju se privikavati, dok je s openSUSE ipak bila druga priča.

Edukacija svakog zaposlenog i česte komplikacije oduzimalo je previše vremena, što u konačnici ne čini uštedu koja se činila da će stići i analizom stručnjaka potvrdilo se da bi Windows ipak bio bolje rješenje. Problem jest što se ne zna koliko će migracija trajati, uređaji na kojima se "vrti" openSUSE 12.2 i 12.3 su zastarjela jer nisu trebala biti moćnija dosad. Ali, za Windows 10 će ih trebati zamijeniti.

Zato se procjenjuje da će nakon inicijalnih 5,9 milijuna eura troška za samu migraciju, trebati dodati još sedam milijuna za preostale troškove. Naravno, postoji i druga strana priče, Münchenu je tranziciju preporučio Accenture, koji je Microsoftov partner i samim time je upitna nepristranost pri analizi troškova i onoga što bi se moglo isplatiti u budućnosti.

Sličan problem mogu imati i u Donjoj Saskoj, ali tek trebaju objaviti detalje vezane uz to tko im je obavio analizu, na koji način i koliko dugo je trajala. Ono što se zna jest da se Microsoft vraća na velika vrata u još jednu njemačku pokrajinu i da će ostati u njoj narednih godina. A s obzirom na novu poslovnu strategiju Microsofta, pridobiti vlast pod kojom je 13 tisuća računala, izrazito je poticajno.