John McAfee promjenio priču, sada pljuje po Bitcoinu

John McAfee promjenio priču, sada pljuje po Bitcoinu
DepositPhotos

John McAfee osebujna je ličnost i po svojim izjavama gotovo da je jednako poznat kao po svom McAfee antivirusnom alatu. Ove godine u centar pažnje stigao je izjavom da će bitcoin do kraja 2020. stići do milijun američkih dolara vrijednosti, kao i posljednjom u kojoj se obrušio na tu kriptovalutu.

Naime, bitcoin je nazvao "shitcoin" (prijevod nije potreban) pa naveo da budućnost počiva na alternativnim rješenjima, odnosno, kriptovalutama. Takav stav temelji na stavu da je bitcoin zastario i da nema smisla baviti se njima kroz godine koje su pred nama.

"Onaj tko je iskovao termin "shitcoin" je briljantan jer to je istina. Svi znamo da budućnost leži u alternativama jer bitcoin je zastario i ne nudi sigurnost", napisao je na svom Twitter profilu McAfee.

U neku ruku je u pravu jer bitcoin jest sporiji no alternativa, njegove mogućnosti su slabije i trenutno ima problema sa skalabilnosti. Naravno, postoje rješenja za te probleme, kao Lightning Network na kojem se uvelike radi proteklih mjeseci. No, sve to su samo "zakrpe" i na duge staze sve skupa ne djeluje toliko obećavajuće i McAfee je svjestan te činjenice. A iznosi je na sebi svojstven način...

Samo, oko jedne stvari nikako nije u pravu, bitcoin nije nesiguran, dapače. Bitcoinova mreža vjerojatno je najsigurnija koja postoji u svijetu kriptovaluta pa nije jasno zašto McAfee bez cjelovitijeg objašnjenja iznosi jednu tako tešku optužbu na račun najpopularnije i najvrednije kriptovalute.

Ujedno, ne postoji nijedna "rudarska" organizacija koja kontrolira 51 posto hashratea, što znači da je "rudarenje" i dalje decentralizirano. Svjestan je McAfee te činjenice, što potvrđuje jedna izjava s kraja siječnja, koju je dao za CryptoPotato.

"Bez obzira na sve, bitcoin je standard i ima svoju vrijednost. Uvjeren sam da će vrijediti bogatstvo", naglasio je McAfee i išao u smjeru prognoze o milijun dolara do kraja 2020.

U konačnici, sve to što priča čini se da je promocija njegovog McAfeeDEX, koji radi na Ethereum blockhainu i nudi sve osim bitcoina, što McAfee sam naziva problematičnim...