John McAfee promjenio priču, sada pljuje po Bitcoinu

John McAfee promjenio priču, sada pljuje po Bitcoinu

Foto: DepositPhotos

John McAfee osebujna je ličnost i po svojim izjavama gotovo da je jednako poznat kao po svom McAfee antivirusnom alatu. Ove godine u centar pažnje stigao je izjavom da će bitcoin do kraja 2020. stići do milijun američkih dolara vrijednosti, kao i posljednjom u kojoj se obrušio na tu kriptovalutu.

Naime, bitcoin je nazvao "shitcoin" (prijevod nije potreban) pa naveo da budućnost počiva na alternativnim rješenjima, odnosno, kriptovalutama. Takav stav temelji na stavu da je bitcoin zastario i da nema smisla baviti se njima kroz godine koje su pred nama.

"Onaj tko je iskovao termin "shitcoin" je briljantan jer to je istina. Svi znamo da budućnost leži u alternativama jer bitcoin je zastario i ne nudi sigurnost", napisao je na svom Twitter profilu McAfee.

U neku ruku je u pravu jer bitcoin jest sporiji no alternativa, njegove mogućnosti su slabije i trenutno ima problema sa skalabilnosti. Naravno, postoje rješenja za te probleme, kao Lightning Network na kojem se uvelike radi proteklih mjeseci. No, sve to su samo "zakrpe" i na duge staze sve skupa ne djeluje toliko obećavajuće i McAfee je svjestan te činjenice. A iznosi je na sebi svojstven način...

Samo, oko jedne stvari nikako nije u pravu, bitcoin nije nesiguran, dapače. Bitcoinova mreža vjerojatno je najsigurnija koja postoji u svijetu kriptovaluta pa nije jasno zašto McAfee bez cjelovitijeg objašnjenja iznosi jednu tako tešku optužbu na račun najpopularnije i najvrednije kriptovalute.

Ujedno, ne postoji nijedna "rudarska" organizacija koja kontrolira 51 posto hashratea, što znači da je "rudarenje" i dalje decentralizirano. Svjestan je McAfee te činjenice, što potvrđuje jedna izjava s kraja siječnja, koju je dao za CryptoPotato.

"Bez obzira na sve, bitcoin je standard i ima svoju vrijednost. Uvjeren sam da će vrijediti bogatstvo", naglasio je McAfee i išao u smjeru prognoze o milijun dolara do kraja 2020.

U konačnici, sve to što priča čini se da je promocija njegovog McAfeeDEX, koji radi na Ethereum blockhainu i nudi sve osim bitcoina, što McAfee sam naziva problematičnim...

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!