Jim Balsillie - bivši direktor u BlackBerryju - prodao svoj cjelokupni udio u tvrtki

Jim Balsillie - bivši direktor u BlackBerryju - prodao svoj cjelokupni udio u tvrtki

Jedan od (bivših) direktora u tvrtki Research in Motion (RIM), a koja se danas zove isto kao i popularna serija poslovnih pametnih mobilnih telefona - BlackBerry - nedavno je prodao svoj cjelokupni udio u tvrtki koju je pomogao osnovati.

Riječ je o 5,1 posto udjela, odnosno 26,8 milijuna dionica. Brojni mediji i financijski stručnjaci nagađaju da je ovaj potez jasan pokazatelj da tvrtki ne ide dobro te da Balsillie iz svega pokušava izvući što se još izvući da.

Činjenica je da je ovaj potez prilično nezgodno tempiran, budući da prodaja novog BlackBerry 10 uređaja u Kanadi i Europi još uvijek nije ispunila očekivanja, a u Americi se uređaj koji bi trebao spasiti tvrtku još uvijek nije niti počeo prodavati.

Naravno, pozadina priče može biti i drugačija, budući da nije tajna da je Balsillie u ožujku prošle godine istupio iz direktorskog odbora tvrtke - navodno zbog neslaganja sa strategijom novoizabranog direktora Thorstena Heinsa.

Prema izvorima iz tvrtke Balsillie je navodno želio nastaviti postojeću strategiju, dok je Thorsten zagovarao potrebu za velikim zaokretom, a koji se u konačnici i dogodio predstavljanjem novog BlackBerry uređaja s posve novom formom i sučeljem, više nalik aktualnim konkurentskim proizvodima.

Iako se s jedne strane može reći da bi svaki sposoban poslovni čovjek donio sličnu odluku ukoliko ne vjeruje u poslovni uspjeh tvrtke, s druge je strane činjenica da je Basillie izravno odgovoran za brojne loše poslovne odluke, a koje su utjecale da nekadašnja vodeća tvrtka u segmentu pametnih mobilnih telefona dođe na rub zaborava.

Bilo kako bilo, neosporno je da je ovaj potez ipak još jedan udarac za BlackBerry, a kojem u ovom trenutku nasušno treba pozitivnih situacija i vijesti.