Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Foto: Fotolia

Masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama vlast u rukama republikanaca, kao i njihovi pristaše, uporno odbijaju povezivati s nošenjem oružja. Umjesto toga, optužuju nasilne video igre kao jedan od razloga zašto se događaju pa ujedno pozivaju i na njihovu strožu kontrolu.

U stvarnosti, situacija ne odgovara takvim optužbama i to se potvrđuje kroz brojke o prihodima od prodaje video igara, uspoređene s brojkama o nasilnim ubojstvima oružjem na stotinu tisuća stanovnika.

Pa tako uistinu Amerikanci troše najviše na svijetu na igre, prema prognozama čak 36,9 milijardi dolara u 2019. I imaju najviše nasilnih smrti oružjem na stotinu tisuća stanovnika - čak 4,43 u 2017. Ali, na drugom mjestu je Kina s 36,5 milijardi dolara i samo 0,04 ubojstava. Nadalje, Japanci troše 19 milijardi dolara i na 0,04 ubojstava su.

Dapače, nijedna zemlja iz top10 nema ubojstvo na sto tisuća stanovnika. Najbliže su Kanađani s utrošenih 2,8 milijardi dolara i 0,47 ubojstava. Zaključak jest da igre ipak nisu okidač...

Još iz kategorije

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

02.06.2020. komentiraj

Superdata je objavio listu najprofitabilnijih igara za konzole tijekom travnja ove godine. Animal Crossing: New Horizons je zadržao prvo mjesto na ovoj listi, dok su se iza njega redom nalazili Final Fantasy 7 Remake, FIFA 20, Grand Theft Auto V, NBA 2K20, Doom Eternal, Fortnite, Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, Call of Duty: Modern Warfare i Resident Evil 3.

Učenici postaju učitelji

Učenici postaju učitelji

02.06.2020. komentiraj

Naravno, nijedan uvid u Span Academy ne bi bio potpun bez dojmova naših bivših polaznika, koji su sada već neko vrijeme Spanovi zaposlenici. U njihovom slučaju, izvukli su najviše iz svoje edukacije i iskoristili priliku da svoje IT karijere započnu na najbolji mogući način.

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.