Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?
Fotolia

Masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama vlast u rukama republikanaca, kao i njihovi pristaše, uporno odbijaju povezivati s nošenjem oružja. Umjesto toga, optužuju nasilne video igre kao jedan od razloga zašto se događaju pa ujedno pozivaju i na njihovu strožu kontrolu.

U stvarnosti, situacija ne odgovara takvim optužbama i to se potvrđuje kroz brojke o prihodima od prodaje video igara, uspoređene s brojkama o nasilnim ubojstvima oružjem na stotinu tisuća stanovnika.

Pa tako uistinu Amerikanci troše najviše na svijetu na igre, prema prognozama čak 36,9 milijardi dolara u 2019. I imaju najviše nasilnih smrti oružjem na stotinu tisuća stanovnika - čak 4,43 u 2017. Ali, na drugom mjestu je Kina s 36,5 milijardi dolara i samo 0,04 ubojstava. Nadalje, Japanci troše 19 milijardi dolara i na 0,04 ubojstava su.

Dapače, nijedna zemlja iz top10 nema ubojstvo na sto tisuća stanovnika. Najbliže su Kanađani s utrošenih 2,8 milijardi dolara i 0,47 ubojstava. Zaključak jest da igre ipak nisu okidač...