Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Jesu li video igre povezane sa masovnim ubojstvima?

Foto: Fotolia

Masovne pucnjave u Sjedinjenim Američkim Državama vlast u rukama republikanaca, kao i njihovi pristaše, uporno odbijaju povezivati s nošenjem oružja. Umjesto toga, optužuju nasilne video igre kao jedan od razloga zašto se događaju pa ujedno pozivaju i na njihovu strožu kontrolu.

U stvarnosti, situacija ne odgovara takvim optužbama i to se potvrđuje kroz brojke o prihodima od prodaje video igara, uspoređene s brojkama o nasilnim ubojstvima oružjem na stotinu tisuća stanovnika.

Pa tako uistinu Amerikanci troše najviše na svijetu na igre, prema prognozama čak 36,9 milijardi dolara u 2019. I imaju najviše nasilnih smrti oružjem na stotinu tisuća stanovnika - čak 4,43 u 2017. Ali, na drugom mjestu je Kina s 36,5 milijardi dolara i samo 0,04 ubojstava. Nadalje, Japanci troše 19 milijardi dolara i na 0,04 ubojstava su.

Dapače, nijedna zemlja iz top10 nema ubojstvo na sto tisuća stanovnika. Najbliže su Kanađani s utrošenih 2,8 milijardi dolara i 0,47 ubojstava. Zaključak jest da igre ipak nisu okidač...

Još iz kategorije

NSK otvorila novi prostor Digitalnoga laboratorija

NSK otvorila novi prostor Digitalnoga laboratorija

24.01.2020. komentiraj

Pod motom Digitalne tehnologije dostupne svima, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvoren je novi prostor Digitalnoga laboratorija NSK u kojem će se provoditi edukacije, radionice i predavanja iz STEM i srodnih područja, usluge 3D skeniranja i printanja te usluge korištenja računalne i druge opreme i softvera za potrebe studiranja, kreativnog i stručnog ili znanstvenog rada.

Ekološka održivost sve je važnija

Ekološka održivost sve je važnija

24.01.2020. komentiraj

Schneider Electric uvršten je na dva važna popisa - zauzeo je vodeće mjesto na popisu 100 najodrživijih korporacija na svijetu časopisa Clean Capitalism u izdanju Corporate Knightsa i već se devetu godinu za redom našao na „A-listi“ Projekta objave podataka o emisiji ugljika. Popisi su objavljeni prilikom otvaranja godišnjeg Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na kojem je ekološka održivost pitanje od najveće važnosti.

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

23.01.2020. komentiraj

Velikim otvorenjem održanim 15. siječnja 2020. godine studentskog edukativnog natjecanja LUMEN u Studentskom centru Zagreb pod organizacijom studentske udruge eSTUDENT, ujedno započinju i prijave.  LUMEN omogućuje studentima da iskoriste svoj potencijal, steknu dodano praktično znanje i iskustvo koje ne mogu dobiti na fakultetu i da za svoje originalne ideje osvoje vrijedne novčane nagrade.