Jeste spremni za robo taksi?

Jeste spremni za robo taksi?

Izgleda da bi vožnje bez vozača mogle postati bilska budućnost, a Google već neko vrijeme ozbiljno radi na tome. Potraga za partnerima nije urodila plodom, pa su se u Googleu odlučili da rade na svojem vlastitom autu bez vozača iako još nisu isključili da bi im se neki poznati proizvođači automobila mogli pridružiti u njihovoj zamisli.

Cilj Googlea je da izgradi flotu robo taksija koji bi prevozili putnike, a već su u tijeku pregovori sa raznim gradovima koji bi ih poduprli u tom zanimljivom naumu. U Googleu navode da postoje mnoge pozitivne mogućnosti kod vožnje bez vozača, a kao neke od prednosti izdvajaju eliminaciju prisutnog umora kod vozača, automatsko računanje najefikasnije vožnje, dok bi ljudi koji nisu sposobni voziti bi dobili mogućnost vožnjei bez problema, a vjerojatno najbitnija jest mogućnost izbjegavanja nesreća u prometu za koje je kriv ljudski faktor.

Google se nada da će takvi automobili ući u masovnu proizvodnju, no za to će trebati sigurno više vremena. Problematičan faktor ovakvog automobila mogla bi biti cijena, koja je preskupa za prosječnog kupca, te bi se ista kretala oko 150 tisuća dolara.

Možemo biti sigurni da u dogledno vrijeme sigurno nećemo doživjeti masovnu proizvodnju takvih automobila, a što se tiče taksija, s obzirom na stanje koje vlada na hrvatskom tržištu taksi usluga, korisnici bi sigurno s oduševljenjem prihvatili robo taksi.