Jelena Fiškuš iz Studija Sonda pozvana za članicu Cannes Lions žirija

Jelena Fiškuš iz Studija Sonda pozvana za članicu Cannes Lions žirija

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Kreativna direktorica i suosnivačica Studija Sonda Jelena Fiškuš izabrana je za članicu žirija festivala Cannes Lions 2022, što je prvi put da su jedan predstavnik ili predstavnica iz Hrvatske pozvani biti u žiriju ove prestižne nagrade. Riječ je o međunarodnom događaju koji okuplja najveće svjetske kreativce, a poziv u ovaj žiri dolazi kao priznanje dugogodišnje kvalitete rada Studija Sonda te HURA-e, vodeće hrvatske strukovne udruge u sektoru tržišnih komunikacija, koja već dugi niz godina osnažuje poziciju hrvatske scene tržišnih komunikacija na globalnoj pozornici.

Cannes Lions najprestižniji je festival kreativnosti na svijetu, koji se održava od 1954. i nagrađuje najbolje kreativne projekte na svijetu. Ovo je prvi put u povijesti ove prestižne nagrade da će o pobjednicima odlučivati i stručnjakinja iz Hrvatske. Međunarodni žiri stručnjaka na ovom petodnevnom događanju dodjeljivat će nagrade u čak 28 kategorija.

Članstvo u žiriju ovako važnog festivala predstavlja priznanje kvalitete rada kreativne direktorice Jelene Fiškuš i cijelog tima Studija Sonda te HURA-e, vodeće hrvatske strukovne udruge u sektoru tržišnih komunikacija.

„Zbilja mi je drago da smo naši kolege iz drugih agencija – Imago Ogilvy, Bruketa&Žinić&Grey i MediaCom Zagreb – te mi iz Studija Sonda, sada s već 4 Cannes Lava osvojena za Hrvatsku, uspjeli odškrinuti vrata našoj zemlji na mogućnosti sudjelovanja ne samo u natjecanjima već od danas i u žiriranju Cannes Lions nagrade, koju svaki kreativac priželjkuje i smatra je najvažnijom u svijetu dizajna i komunikacija. Uobičajeno je da se u žiri pozivaju zemlje s većim brojem osvojenih lavova i ovim putem želim zahvaliti i HURA-i koja je marljivo radila na lobiranju uvrštavanja hrvatskih predstavnika u proces žiriranja, kao i organizatorima festivala Cannes Lions što su odlučili da među uistinu kvalitetnim kolegama baš ja budem prva predstavnica naše zemlje. Vjerujem da će to otvoriti vrata i mnogim drugim kreativcima iz Hrvatske i mogu samo poželjeti da iz godine u godinu imamo što više Cannes Lions nagrada i što više članova u žiriju, odnosno klijentima i kreativcima da budu hrabri i ustrajni u iznalaženju novih načina dopiranja do publike te osmišljavanju ideja koje pozitivno utječu na društvo. Primjerice, u kategoriji Dizajn, u kojoj djelujem, kao glavni kriteriji razmatraju se: originalnost ideje, kvaliteta egzekucije, koja mora odgovarati najvišim standardima, zatim koliko sama ideja probija granice konvencionalnog i naposljetku koliko se i na koji način utječe na promjene u društvu, promjene u ponašanju, kulturi, okolini itd… Sam proces žiriranja odlično je organiziran, sustavan i temeljit, ali i vrlo odgovoran te se u ovoj prvoj fazi predviđa svakom članu žirija dodijeliti između 200 i 300 radova na ocjenjivanje. To znači da će idući tjedni biti prilično dinamični, ali i inspirativni jer ipak je riječ o najboljim svjetskim radovima i procesu iz kojega se veselim puno toga naučiti“, ističe Jelena Fiškuš.

Ona je dio tima Shortlist Design Jury, a suosnivačica je Studija Sonda, nezavisnog kreativnog studija za dizajn i komunikaciju koji vodi zajedno sa Seanom Poropatom i koji se nalazi u inspirativnom gradiću od svega 300-tinjak stanovnika, smještenom na istarskom poluotoku (Vižinada), čime dokazuju kako se globalno relevantni projekti mogu stvarati iz bilo kojeg kutka svijeta. Kao kreativna direktorica dobitnica je više od 100 profesionalnih nagrada (Cannes Lions, Eurobest, ADC, OneShow, RedDot, ICOGRADA, Effie Europe itd…) te je najnagrađivanija kreativna direktorica u zemlji. Na najvećem hrvatskom nacionalnom natjecanju kreativnosti (IdejaX) izabrana je za prvu žensku predsjednicu žirija. Također je članica Uprave HURA-e – vodeće hrvatske strukovne udruge u sektoru tržišnih komunikacija, članica Hrvatskog dizajnerskog društva; članica Radne skupine Equality&Diversity pri HURA-i i predsjednica Udruge Sonda – za promicanje kreativnosti, edukacije i razvoja lokalne zajednice. Njezin profesionalni cilj jest dokazati visoku učinkovitost kreativnosti čineći je dostupnom svima. Stoga je 2021. Studio Sonda izgradio Kreativni centar u Vižinadi u kojemu Sonda surađuje sa zajednicom, klijentima i partnerima, stvarajući relevantne brendove, proizvode i projekte koji ostvaruju realan tržišni uspjeh, ali prije svega povezuju i stvaraju bolje društvo.

Još iz kategorije

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

27.06.2022.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) nedavno je u New Yorku organizirala hrvatsku konferenciju 'Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market'.  Uspješne tehnološke tvrtke na konferenciji su predstavili su brojni hrvatski poduzetnici i vlasnici uspješnih startup kompanija, među njima i Hrvoje Ćosić, CEO tvrtke Aircash.

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

27.06.2022.

Algebra nastavlja podizati standarde u području visokog obrazovanja što je, prema podacima objavljenim na portalu Postani student, rezultiralo rastom prijava za studijske programe ukupno za čak 40 posto u odnosu na lani, odnosno za 27 posto kad je riječ o prva tri izbora. Prema aktualnom broju prijava, Algebra najveći rast interesa bilježi za studij dizajna, za koji se prijavilo čak dvostruko više maturanata nego lani. Interes za studij digitalnog marketinga porastao je za 40 posto, dok studij računarstva bilježi 35 posto više prijava.

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

27.06.2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je u 8 sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila. Tako se pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) se moglo dobiti do 20 tisuća kuna.