Jedinstvenim digitalnim tržištem do 415 milijardi eura dodatnog rasta europske ekonomije

Jedinstvenim digitalnim tržištem do 415 milijardi eura dodatnog rasta europske ekonomije

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru do 2020. Europska unija imati čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Do kraja godine bit će usvojen Zakon o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi, na osnovu kojeg će svi sudionici postupka ubuduće slati i primati račune elektroničkim putem. Usluga je usklađena s preporukama Europske unije i s rješenjima na inozemnim tržištima, a očekivane uštede su oko 1,4 milijarde kuna kroz 5 godina.

U IT-industriji u Hrvatskoj danas imamo oko 4400 tvrtki. Prema podacima HGK, prihod od IT-industrije (bez telekoma) za 2016. godinu iznosio je 18,5 milijardi kuna, od čega je na izvoz otpadalo 5 milijardi kuna ili nešto više od četvrtine. U gotovo 80% tog izvoza, koji kontinuirano raste u posljednjih 5 godina, dominiraju usluge i računalni programi, što znači da izvozimo znanje. Trenutno je u IT-sektoru u Hrvatskoj zaposleno oko 25.000 ljudi, a broj zaposlenih povećava se između 5 i 10% godišnje, budući da su brojne naše tvrtke danas prisutne na međunarodnom tržištu.

Potpredsjednik EK nadležan za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip rekao je da u EU još uvijek nemamo jedinstveno digitalno tržište, već 28 zasebnih. „U nekim područjima smo došli do konsenzusa, ukinuli smo roaming, geoblocking, liberalizirali pristup digitalnim sadržajima. Drago mi je da ste i vi ove godine odlučili uvesti pametne kartice koje olakšavaju pristup digitalnim sadržajima za građane, ali tu morate biti jako strpljivi. Naša iskustva iz Estonije pokazuju da te pametne kartice i digitalne potpise ljudi prihvaćaju polako, godinama. U Estoniji smo uštedili 2 posto BDP-a korištenjem digitalnih usluga koje su danas jako raširene, a to je ravno našem godišnjem obrambenom proračunu. U Hrvatskoj je najveći problem visoka cijena povezivanja na internet, u EU se na to u prosjeku troši 1,2 posto prihoda, a u Hrvatskoj 2,9 posto prihoda, to je problem koji treba adresirati“, poručio je Ansip koji je u sklopu konferencije održao Dijalog s građanima, format neposredne komunikacije EK s javnošću putem kojeg se želi osnažiti razmjena mišljenja s građanima o budućim pravcima razvoja EU, a u kojem su svi sudionici bili u prilici izravno postaviti pitanje potpredsjedniku EK.

On je također istaknuo kako je cijena fiksnog širokopojasnog interneta u odnosu na prihode Hrvatska dvostruko skuplja od EU prosjeka, a to je prepreka daljnjem razvoju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je kako će se u naredna dva desetljeća svijet promijeniti kao nikad do sad jer živimo u vrijeme digitalne revolucije koja korjenito mijenja naše gospodarstvo i živote. „Dvije trećine budućih zanimanja današnjih prvašića uopće ne postoji, onda je jasno koliko će tehnologija transformirati tržište rada. Premda već sad 90 posto svih poslova zahtjeva digitalne vještine, njih ne posjeduje 37 posto stanovništva, a da se to promijeni treba djelovati na tri razine: jačati digitalne vještine ljudi, poticati razvoj digitalne ekonomije i treće, modernizirati javnu upravu“, poručio je Plenković.

„Iako je ulaskom Hrvatske u EU došlo do povećanja ukupne robne razmjene, Hrvatska do sada nije u potpunosti uživala u prednostima jedinstvenog digitalnog tržišta, primarno u pogledu slobode kretanja roba. Usvajanje novih pravila o online trgovini na razini EU svakako će doprinijeti bržoj, jednostavnijoj i uspješnijoj e-trgovini. Iako po statističkim pokazateljima Hrvatska nije pri vrhu EU zemalja po pitanju digitalne ekonomije, želim istaknuti kvalitetu i snagu hrvatske IT industrije koja je po svojim kadrovima i proizvodima istinska snaga hrvatskog gospodarstva i glavni ambasador hrvatske industrije u zemlji i inozemstvu“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji Jedinstveno digitalno tržište – izazovi digitalne transformacije poslovnog sektora u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore.

Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić predstavio je rezultate ankete o digitalnom poslovanju i očekivanjima koju Komora provodi među poduzetnicima. „Danas tek 7 posto MSP-ova u EU prodaje svoje proizvode van granica vlastite zemlje i tu je nužna promjena. Procjenjuje se da uspostavom jedinstvenog digitalnog tržišta možemo ostvariti 415 milijardi eura dodatnog rasta europske ekonomije, otvoriti radna mjesta i povećati globalnu konkurentnost“, istaknuo je Kramarić, dodavši da je prije svega potrebno ukloniti regulatorne prepreke kako bi se taj potencijal realizirao.

„Strategija jedinstvenog digitalnog tržišta zapravo počiva na tri temeljna stupa: prvi je lakši online pristup digitalnim dobrima i uslugama, drugi je okruženje u kojem digitalne mreže i usluge mogu napredovati, a treći je digitalizacija kao pokretač rasta. Digitalna ekonomija ogroman je potencijal za europske poduzetnike, osobito MSP-ove, ali samo 2 posto europskih poduzetnika u potpunosti koristi prednosti novih digitalnih mogućnosti“, naglasio je Kramarić, uz napomenu kako prema DESI Indexu (Digital Economy and Society Index) Europa napreduje, ali da u Hrvatskoj stanje još uvijek nije zadovoljavajuće (na 24. smo mjestu od 28 država članica).

Istraživanje provedeno na 770 domaćih tvrtki pokazuje kako ih većina (56 posto) smatra da kod nas ne postoji dovoljno kvalitetna IT infrastruktura za uspješno poslovanje. Iako ispitani poduzetnici imaju povjerenja u digitalne tehnologije (čak 91 posto njih) tek ih 42 posto koristi digitalni potpis. Vlastitu internet stranicu ima 82 posto tvrtki, a velika većina onih koji je nemaju spada u mikropoduzetnike (85 posto).

Ispitanici kao najveće prednosti digitalne tehnologije ističu brže procedure (78 posto), manje papirologije (71 posto) i jednostavnost (57 posto). Da domaće tvrtke iz istraživanja jasno prepoznaju kolika je važnost uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta na području EU pokazuju brojke, čak 76 posto njih ocijenilo je uspostavu takvog tržišta kao vrlo važnu i važnu.

Još iz kategorije

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

Otvorene su prijave za Startup Factory predakceleracijski program

21.08.2018. komentiraj

Startup Factory kreće s novim, trećim, ciklusom predakceleracijskog programa. Startupe očekuje intenzivna edukacija, pomoć vrhunskih mentora, ZICER-ova poticajna infrastruktura i promocijska podrška.

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

Windows 10 Mail konačno dobiva mogućnost crtanja po porukama

20.08.2018. komentiraj

Microsoft konstantno unapređuje Windows 10 operativni sustav te alate i usluge koji se vežu uz njega. A posljednji predstavljeni novitet jest onaj za Mail aplikaciju, koja dobiva „tintu“ pa uz tu mogućnost korisnici mogu unutar e-mail poruka postaviti svoje potpise koji izgledaju kao na papiru.

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

Algebra preuzela vodstvo na rang listi privatnih veleučilišta i visokih škola

20.08.2018. komentiraj

U novu će akademsku godinu, sudeći po rezultatima upisa na ljetnom upisnom roku i iskazanim trendovima, Visoko učilište Algebra po prvi puta ući s više od 300 upisanih brucoša na svojim digitalnim studijima: na studij digitalnog marketinga upisano je 10 posto više studenata, a na studije primijenjenog računarstva ukupno 30 posto više studenata nego prilikom upisa u prošlu akademsku godinu.