Je li doista Appleova prodajna taktika iPhone-a upitna u Europi?

Je li doista Appleova prodajna taktika iPhone-a upitna u Europi?

Europska komisija istražuje da li postoji istine u sumnji kako Apple koristi “anti-kompetitivne prodajne taktike iPhonea i tehničke restrikcije“ kako bi stala na kraj svojoj konkurenciji na europskom tržištu, navodi Financial Times. Ovo istraživanje je samo posljedica niza pritužbi od strana mobilnih operatera, no za sada je ono još uvijek u početnoj fazi.

Rečeno je kako će fokus istrage biti na Appleovim uvjetima distribucije, što može spriječiti konkurenta, odnosno drugog smartphone proizvođača poput Samsunga da postigne bolju prodaju.

Komisija je navodno trenutno u potrazi za dokazima kako bi vidjeli da li zaista Apple vrši pritisak na telekome kako bi kupili minimalni broj iPhone-ova, dok provodi ograničenja na marketinške proračune i osigurava da oni prime bolje uvjete prodaje nego što to imaju njihovi konkurenti. Također se tvrdi kako Apple može staviti tehnička ili ugovorna prava na iPhone 5 kako bi ograničili smartphone kompatibilnost 4G mreže u Europi.

Apple je porekao ove optužbe i tvrdi da kompanija posluje u skladu sa svim zakonima propisanima unutar EU. Ostaje nam da pričekamo rezultate istrage kako bismo vidjeli radi li se samo o podmuklim optužbama ili doista Apple guši konkurente protuzakonitim radnjama.