Javascript predvodi u popularnosti među programskim jezicima

Javascript predvodi u popularnosti među programskim jezicima
DepositPhotos

U svijetu trenutno postoji oko 20 milijuna developera softvera i više od polovice njih pri radu koristi JavaScript, što uključuje CoffeeScript i Microsoftov JavaScript superset jezik - TypeScript.

Ove podatke ponudio je SlashData kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo 17.000 developera iz 159 zemalja svijeta. Istraživanje se provelo od tijekom trećeg kvartala ove godine.

Dakle, ono što sad znamo je da 12,4 milijuna developera koristi JavaScript programski jezik pri radu i to ne čudi toliko s obzirom da je potreban u Googleovom AngularJS, Facebookovom Reactu i Vue.js. SlashData navodi da je samo kroz posljednje dvije godine JavaScript zajednica dobila oko tri milijuna novih developera.

Osim JavaScripta, iznimnu popularnost kod developera imaju Python i Oracleova Java - devet milijuna i 8,2 milijuna developera koji rade s njima pri razvoju softvera. Zanimljivost, Python je dobio 2,2 milijuna novih developera u odnosu na prethodno istraživanje. Ostali popularni programski jezici su C++, C#, Visual alati, Kotlin, Swift, Go, Ruby, Objective C... Rust se primjerice koristi od strane 800.000 developera, baš kao i Lua. Ta dva jezika zaključuju listu najpopularnijih.

Ipak, Python nekako ima najveći potencijal za uspjeh u bližoj budućnosti jer je temelj za umjetnu inteligenciju, strojno učenje i analizu podataka u globalu. S druge strane, Kotlin je najbržerastući programski jezik kroz posljednje dvije godine i pridobio je 2,3 milijuna developera, vjerojatno jer ga je Google postavio kao preferirani programski jezik za razvoj Android operativnog sustava.

Appleov Swift se oporavio i dobio nove developere također. SlashData navodi da ih je trenutno 2,4 milijuna diljem svijeta. Istovremeno, blago je porastao i Objective C, kojim se koristi oko 1,4 milijuna developera na globalnoj razini.