Javascript je najpopularniji programski jezik među developerima u trećem kvartalu 2021.

Javascript je najpopularniji programski jezik među developerima u trećem kvartalu 2021.
DepositPhotos

JavaScript koristi 16,4 milijuna developera diljem svijeta, pokazalo je istraživanje SlashDate u kojem je sudjelovalo 19.000 kodera iz 160 zemalja tijekom trećeg kvartala ove godine.

U njemu se pratilo kojim se programskim jezicima koriste, kojim alatima, aplikacijskim programskim sučeljima (API), aplikacijama i tehnološkim segmentima. Naravno, pratili su se i stavovi samih developera o tome s čim im je najbolje raditi čak ako i nemaju prilike na određenom projektu ili radnom mjestu to koristiti.

Izvješće je pratilo i nove tehnologije kao 5G i Internet stvari (IoT), prvenstveno na koji način programeri koriste prednosti ponuđene od strane tih novih tehnologija u alatima, aplikacijama i uslugama.

Ne čudi što je JavaScript u tom smislu toliko popularan jezik, koristi se praktički svugdje, čak i u ovo moderno doba. I zato ga developeri u tolikoj mjeri uče, ali i služe se njime.

Odmah na drugom mjestu s 11,3 milijuna developera koji rade s njim, slijedi Python. Otkako je IoT "eksplodirao", tako je i Python koji je idealan za rad u IoT aplikacijama. Mana je što nije idealan za mobilne aplikacije, proširenu ili virtualnu stvarnost.

Na trećem mjestu je Java, kojom se služi 9,6 milijuna developera i ona je pak idealna za mobilno okruženje, kao i desktop okruženje. Samim time, ima na duge staze budućnost.

Oko 7,5 milijuna developera okreće se C/C++ rješenjima, idealnima također za IoT aplikacije. Nešto manje, 7,3 milijuna, ima PHP, a na 7,1 milijuna je C#. I tek nakon tog programskog jezika slijedi osjetnija razlika.

Naime, "visual development tools" koristi 3,6 milijuna developera, Kotlin njih 2,9 milijuna i neće se na tome zaustaviti obzirom da se striktno veže za Android okruženje. Swift je njih 2,5 milijuna, Go je na dva milijuna, Dart, Objective C i Ruby na 1,4 milijuna, Rust na 1,1 milijuna i Lua na 800.000.