JavaScript i dalje najkorišteniji, Python se najviše uči, a Go najviše obećava

JavaScript i dalje najkorišteniji, Python se najviše uči, a Go najviše obećava
DepositPhotos

JavaScript ostao je najkorišteniji programski jezik kod developera, ali Python ljudi najviše uče, dok je Go programski jezik na koji se većina kodera želi “prebaciti“. Sve to donio je u svom opsežnom istraživanju JetBrains, a trajalo je posljednjih 12 mjeseci.

Pa tako u brojci ono kaže da 69 posto developera koristi JavaScript, a njih još pet posto to ima namjeru u skorije vrijeme. Na drugom mjestu sa 61 posto je HTML/CSS, SQL je na 56 posto i Java na 50 posto. Iako je Python tek peti u ovom segmentu s 49 posto developera koji ga koriste u svom radu, ima izniman potencijal jer devet posto developera planira preći na njega.

Zato ne čudi što ga uči i proučava 27 posto ispitanika. A razlog za to jest činjenica što Python ima jednostavnu sintakstu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Ovaj programski jezik može gotovo sve, a pomaže i činjenica što ima ugrađen poseban rječnik strukture podataka (eng., dictionary data structure). S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici.

Također, s obzirom da Python ima dizajn koji je orijentiran oko samog objekta, omogućava bolju kontrolu procesa i bolju integraciju, što povećava produktivnost, ali i brzinu samog rada. Samim time se preferira i za rad na kompleksnim mrežnim aplikacijama. Developeri će pak istaknuti i da je brz pa nudi bolje prilike za zaradu i podrška mu je na vrhunskoj razini pa kad dođe do tehničkih problema, sve se riješi poprilično brzo.

Kao što se brzo stvari mogu riješiti s Go, koji je označen programskim jezikom s najvećim potencijalom. Koristi ga 18 posto developera, što je u odnosu na godinu ranije rast od osam posto, a 13 posto planira prelazak na njega. Dakle, u narednih nekoliko godina možda primarni programski jezik ne bude JavaScript, ali ni Java, već upravo Python i Go.