Java je i dalje najpopularniji programski jezik, ali Javascript se najviše koristi

Java je i dalje najpopularniji programski jezik, ali Javascript se najviše koristi
Shutterstock

Java, JavaScript i Python još su uvijek tri najpopularnija programska jezika na svijetu, a ovaj put dokazao je to kroz svoje istraživanje JetBrains. Provedeno je uz sudjelovanje gotovo 20.000 developera pa ga se samim time može nazvati itekako relevantnim.

Naime, iako je uistinu Java najpopularniji, nije i najkorišteniji programski jezik. Na prvom se mjestu nalazi JavaScript i koristi ga 39 posto ispitanih developera, potom slijedi Java s 37 posto te je na trećem mjestu Python s 31 posto.

Uz te programske jezike, visoko kotira Kotlin, namijenjen razvoju Android aplikacija. Ali, općenito, lista je sačinjena od sljedećih programskih jezika - C, C++, Visual Basic .NET, JavaScript, C#, PHP, SQL, Objective-C, MATLAB, R, Perl, Assembly language, Swift, Go, Delphi/Object Pascal, Ruby, PL/SQL i Visual Basic.

S obzirom da se Java veže uz JavaScript, programeri se iz tog razloga u tolikoj mjeri okreću tom jeziku. Dakle, proći će još podosta godina prije nego se promijeni ovakva situacija. Ali, vjerojatno će proći puno manje vremena prije no što primat potpuno preuzme Python, glavna zvijezda ove priče.

Napredak na području strojnog učenja utjecao je na popularnost tog programskog jezika, za koji se odlučuje sve više programera. ma jednostavnu sintaksu, iznimno je čitljiv i samim time početnicima idealan. Nastao je 1989. i iza njega stoji Nizozemac Guido van Rossum, ali koristi ga se od 1994. godine. Ovaj programski jezik može gotovo sve.

S njime se radi na web aplikacijama, korisničkim sučeljima, analizi podataka, statistici... Ukratko, sve ono što danas jest od iznimne koristi, na ponajbolji način izvodi ovaj programski jezik i u tome se krije njegova popularnost.

Ali, kako će dalje napredovati Android okruženje, tako će rasti i sve nezamjenjiviji Kotlin, koji ubrzano uče svi u svijetu programiranja.