Japan radi na novom super računalu

Japan radi na novom super računalu

Foto: Fotolia

Japan se ponovno želi vratiti na vrh u pogledu računalne tehnike i to na način da napravi superbrzo računalo. Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije Japana planira potrošiti 19,5 milijardi jena (173 milijuna dolara) na novo super računalo.

Stroj bi bio kapaciteta 130 petaFLOPS-a i potisnuo bi superkompjuter koji je napravila Kina (93 petaFLOPS-a). Ministarstvo već sada ima neke prilično velike planove za super računalo, a spominje se i razvoj AI tehnologije poput

dubokog učenja, tj. učenja s razumijevanjem. Superbrzo računalo izvodilo bi 130 bilijardi izračuna u sekundi i bit će vješto u multitaskingu. Prema izvješću, računalo će imati licencu za domaće korporacije uz određenu naknadu.

Direktor National Institute of Advanced Industrial Science and Technology ističe kako trenutno ne postoji ništa što je tako brzo i superiorno kao japansko superbrzo računalo.

Još iz kategorije

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

27.01.2020. komentiraj

Poznata su prva imena festivala – Keith Weed, kojeg Forbes već treću godinu u nizu proglašava najvećim i najutjecajnijim svjetskim marketingašem, potvrdio je dolazak u Hrvatsku na Dane komunikacija, a najavljen je i Rory Sutherland, britki strateški um, autor i ekscentrični govornik s milijunima pregleda na TED Talku.

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

27.01.2020. komentiraj

Član Uprave regionalne ICT tvrtke Combis i glavni direktor za operacije Mladen Gregović podnio je ostavku na svoje dužnosti te nastavlja karijeru izvan kompanije. Ostavka stupa na snagu 1. veljače 2020. godine. Podsjetimo, to je drugi odlazak iz Uprave Combisa posljednih mjeseci jer je početkom listopada prošle godine ostavku dao predsjednik Uprave Hrvoje Išek.

Uskoro počinje Digital Takover 2020

Uskoro počinje Digital Takover 2020

27.01.2020. komentiraj

Suosnivač globalnog diva Netflix, hrvatski kraljevi startupova, digitalni genije iz LEGO svijeta i svjetska food futuristica, državnici, predavači, stručnjaci, vizionari, inovatori, tehnološki izumitelji, financijski i digitalni eksperti – sve njih okuplja 13. ožujka na Zagrebačkom Velesajmu najveći regionalni digitalni summit & expo Digital Takeover. Jedinstveni događaj takve vrste u Hrvatskoj dovodi najveće stručnjake iz svijeta biznisa i tehnologije, a rekordan broj posjetitelja će u više od 13 sati bogatog programa kroz inspirativna predavanja i aktivan networking čuti najbolje poslovne prakse ovih renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka. Publiku očekuju brojne ideje, koncepti, inovacije i proizvodi koje će moći čuti, vidjeti i isprobati na licu mjesta.