Izgradnja digitalne budućnosti Europe

Izgradnja digitalne budućnosti Europe
DepositPhotos

EU provodi digitalnu strategiju koja se temelji na dosadašnjim uspjesima naše tehnologije, inovacija i originalnosti, a prožeta je europskim vrijednostima koje prenosi na međunarodnu scenu. Prošlog tjedna su predstavljene Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji (UI) i europska podatkovna strategija, koje pokazuju da Europa može postaviti globalne standarde za tehnološki razvoj i pritom staviti ljude na prvo mjesto.

Europa kao svjetski predvodnik digitalne transformacije

Digitalne tehnologije znatno poboljšavaju naš život jer omogućuju bolji pristup znanju i sadržajima te utječu na način na koji poslujemo, komuniciramo i kupujemo robu i usluge. EU se mora pobrinuti da digitalna transformacija bude korisna svima, a ne samo nekolicini. Građani bi trebali imati priliku napredovati, slobodno birati, biti aktivni u društvu, a istodobno se osjećati sigurnima na internetu.

Poslovnim subjektima pravni okvir bi trebao omogućiti pokretanje i rast poslovanja, okupljanje podataka u repozitorije, uvođenje inovacija i natjecanje s velikim poduzećima pod poštenim uvjetima. Društvo bi trebalo ostvarivati koristi od društvene i ekološke održivosti te sigurnog digitalnog okruženja u kojem se potpuno transparentno poštuju privatnost, dostojanstvo, integritet i druga prava.

U sljedećih pet godina Komisija će se usredotočiti na tri ključna cilja za promicanje tehnoloških rješenja koja će pomoći Europi da stvori vlastiti put prema digitalnoj transformaciji koja koristi pojedincima i poštuje naše temeljne vrijednosti. Ti ciljevi su:

  • tehnologija u interesu građana;
  • pravedno gospodarstvo koje potiče tržišno natjecanje i
  • otvoreno, demokratsko i održivo društvo.

Digitalna strategija EU-a putokaz je koji Europa mora slijediti kako bi nastavila vlastitim putem i izgradila digitalnu Europu u njezinu najboljem izdanju. U njoj se definira ambiciozan pristup digitalnom tehnološkom razvoju i način na koji će se tehnologija koristiti za postizanje ciljeva klimatske neutralnosti.

Bijela knjiga o umjetnoj inteligenciji i europska podatkovna strategija glavni su stupovi nove Komisijine digitalne strategije. Potpuno su usklađene s potrebom da se u razvoju tehnologije ljude stavi na prvo mjesto te s potrebom da se pri osmišljavanju, izradi i primjeni tehnologije u stvarnom gospodarstvu očuvaju i promiču europske vrijednosti i prava te poboljšaju usluge javnog sektora u korist građana.

Potrebna ulaganja povući će se iz programa Digitalna Europa (DEP), Instrumenta za povezivanje Europe 2 i Obzora Europa. Komisija je u okviru Obzora Europa predložila ulaganje od 15 milijardi eura u klaster „Digitalizacija, industrija i svemir“, pri čemu će umjetna inteligencija biti ključna aktivnost koja će dobiti potporu.

Europska komisija predložila je da se u okviru programa Digitalna Europa u uvođenje podatkovnih platformi i aplikacija umjetne inteligencije uloži gotovo 2,5 milijardi eura. Od toga bi se 2 milijarde eura mogle uložiti u europski projekt visokog učinka o europskim podatkovnim prostorima, uključujući pouzdanu i energetski učinkovitu razmjenu podataka i infrastrukturu u oblaku.

Programom Digitalna Europa poduprijet će se i nacionalna tijela kako bi u nizu zajedničkih podatkovnih prostora na raspolaganje za ponovnu uporabu stavila visokovrijedne skupove podataka.

Digitalne tehnologije ključni su pokretač za postizanje ciljeva europskog zelenog plana, nove strategije EU-a za rast s pomoću koje se želi postići da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent na svijetu. Primjerice, mogu povećati energetsku učinkovitost praćenjem potrebe za električnom energijom.

Zahvaljujući pametnom grijanju mogli bismo uštedjeti 6 milijuna tona nafte, a poljoprivrednici će zahvaljujući podacima i umjetnoj inteligenciji moći upotrebljavati manje pesticida i gnojiva. No, kako bi digitalizacija donijela koristi, i sektor IKT-a mora proći zelenu transformaciju. Podatkovni centri i telekomunikacije moraju postati energetski učinkovitiji i više se koristiti obnovljivim izvorima energije te bi do 2030. trebali postati klimatski neutralni.

Europa kao predvodnica u području antropocentrične umjetne inteligencije

U Bijeloj knjizi o umjetnoj inteligenciji Komisija iznosi prijedloge za promicanje razvoja umjetne inteligencije u Europi uz istodobno poštovanje temeljnih prava. UI se brzo razvija zbog čega Europa mora održati i povećati razinu ulaganja. Istodobno, UI donosi niz potencijalnih rizika koje treba ukloniti. U Bijeloj knjizi navedene su mogućnosti za maksimalno povećanje koristi i rješavanje izazova UI-ja te se od dionika traže komentari o tim mogućnostima.

Antropocentričnim pristupom želi se postići da se sustavi umjetne inteligencije razvijaju i upotrebljavaju u skladu s pravom EU-a i temeljnim pravima. Na primjer, pristranost u algoritmima ili podacima za učenje sustava umjetne inteligencije koji se upotrebljavaju pri zapošljavanju mogla bi dovesti do nepravednih i diskriminirajućih ishoda, što bi bilo nezakonito prema zakonodavstvu EU-a o nediskriminaciji.

Važno je spriječiti povrede temeljnih prava i osigurati da nacionalna tijela mogu poduzeti odgovarajuće mjere ako do njih dođe. Potrebno je certificirati, testirati i kontrolirati visokorizične sustave umjetne inteligencije kao što se čini s automobilima, kozmetikom i igračkama.

Za druge sustave umjetne inteligencije Komisija predlaže dobrovoljno označivanje uz poštovanje utvrđenih normi. Svi sustavi i algoritmi umjetne inteligencije koji su u skladu s pravilima EU-a dobrodošli su na europskom tržištu.

Sigurno i dinamično jedinstveno tržište podataka

Predstavljenom europskom podatkovnom strategijom nastoji se poboljšati uporaba podataka, što će donijeti golemu korist građanima i poduzećima. Omogućit će se razvoj novih proizvoda i usluga, ostvariti povećana produktivnost i učinkovitost resursa za poduzeća te poboljšati usluge javnog sektora. Tom se strategijom, na primjer, može pridonijeti razvoju personaliziranog liječenja pacijenata, poboljšati mobilnost osoba koje putuju na posao ili doprinijeti pretvaranju Europe u prvi klimatski neutralan kontinent do 2050.

Cilj je strategije uspostaviti pravo jedinstveno tržište podataka na kojem su osobni, neosobni te povjerljivi i osjetljivi podaci sigurni, a poduzeća i javni sektor imaju jednostavan pristup velikim količinama visokokvalitetnih podataka za stvaranje i inovacije. To će biti prostor u kojem će svi proizvodi i usluge temeljeni na podacima biti u potpunosti u skladu s propisima i vrijednostima EU-a. Time će se osigurati europska tehnološka suverenost u globaliziranom svijetu i osloboditi golem potencijal novih tehnologija kao što je umjetna inteligencija.