Izazovi globalnih klimatskih promjena

Izazovi globalnih klimatskih promjena

Svijet mora ubrzati već hitno potrebno klimatsko djelovanje i prepoloviti emisiju ugljičnog dioksida (CO2) do 2030. godine, tvrde u Schneider Electric. Analitička kuća Corporate Knights, proglasila je Schneider Electric vodećom globalnom kompanijom u održivosti poslovanja u 2021. godini.

Predsjednik Uprave i izvršni direktor, Jean-Pascal Tricoire, u svom uvodnom govoru na svjetskoj turneji Samita inovacija (Innovation Summit World Tour 2021) je naglasio potrebu za hitnom primjenom ostvarivih načina dosezanja nulte emisije ugljičnog dioksida, postavljenih u izvještaju "Imperativ 2030. godine: utrka s vremenom" (The 2030 imperative: A race against time) kojeg je izradio Schneider Electricov institut za istraživanje održivosti.

Samit inovacija, najveći Schneider Electric događaj, ove godine se održava od 12. listopada do 12. studenog. Bavit će se izazovima globalnih klimatskih promjena te postavljanjem smjernica korisnicima, partnerima, regulatorima i donositeljima odluka, koje trebaju dovesti do bržeg smanjenja emisija ugljičnog dioksida kako bi se svjetsko gospodarstvo uspjelo dekarbonizirati prije kraja ovog, predsudnog desetljeća.

Posjetitelji događaja će moći iskusiti Schneider Electric digitalne i održive inovacije te naučiti više o Elekrifikaciji 4.0 i novim tehnologijama automatizacije.

Troicoire je u svom uvodnom govoru potaknuo posjetitelje na brže prihvaćanje mjera koje će dovesti do dekarbonizacije te je ponudio Schneider Electric istraživanja kao nacrt kako ostati unutar ograničenja porasta temperature planeta od 1,5° Celzija. Ovo izvješće detaljno opisuje potrebu smanjenja emisija za 30 do 50 posto još u ovom desetljeću, u usporedbi s trenutnim razinama. Ukoliko se to smanjenje ne ostvari, postati će praktički nemoguće ograničiti porast temperature do 1,5° C stupnjeva, kako je istaknulo Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (Intergovernmental Panel for Climate Change - IPCC).

Schneider Electric Institut za istraživanje održivosti u svom izvještaju pokazuje kako se do 2030. godine, jednostavno i jeftino, može smanjiti emisija ugljičnog dioksida za deset gigatona svake godine. Treba naglasiti - izvještaj je fokusiran na emisije samo nekih stakleničkih plinova. U postavljenom cilju smanjenja 50 gigatona ugljičnog dioksida godišnje - scenarij nazvan "Imperativ 2030", predstavlja 30% (deset gigatona CO2 svake godine) smanjenja svih emisija povezanih s proizvodnjom i distribucijom energije i znatno je ubrzanje prema sadašnjoj obavezi (koja se kreće oko tri gigatone emisije ugljičnog dioksida godišnje, što je tek 10 posto ciljanog smanjenja). Preostaje još 20 gigatona emisija ugljičnog dioksida koje nisu povezane s energijom, pa nisu uključene u model navedenog izvještaja.

Schneider Electric poziva sve tvrtke i sve vlade u svijetu na tri do pet puta brže djelovanje. Schneider Electric Institut za istraživanje održivosti smatra da je jedini realističan pa i najbrži put prema uspješnoj dekarbonizaciji zgrada, prometa i industrije, sveobuhvatna primjena digitalnih tehnologija uz sve veću elektrifikaciju. Taj pristup daje vremena za adresiranje istog problema u sektorima u kojima nije moguće postići takva smanjenja emisije CO2, kao u energetskom sektoru. Model jasno pokazuje kako će alternativni pravci djelovanja biti previše težak teret korisnicima.

"Unatoč povećanom zamahu ka održivosti i činjenici da sve više tvrtki usvaja sve ambicioznije ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena, ovo istraživanje pokazuje da moramo ubrzati. U Schneider Electric, mi sebe smatramo rješenjem u podršci organizacijama na njihovom putu dekarbonizacije i u ostvarenju klimatskih obaveza. Zato sve brže širimo dio svog poslovanja koji se bavi uslugama savjetovanja o održivosti, kako bismo udovoljili sve većoj potražnji za smislenim napretkom u ostvarenju energetske preobrazbe i postavljenih klimatskih ciljeva", izjavio je Jean-Pascal Tricoire, predsjednik Uprave i izvršni direktor tvrtke Schneider Electric.

"Ono što organizacijama danas treba je pouzdan partner koji kombinira strateško planiranje i postavljanje ciljeva, s provjerenim rješenjima koje uspješno instalira i postiže brže, opipljivije rezultate u održivosti. Budući da smo i sami morali prevladati brojne izazove u postizanju vlastite održivosti,  čineći to, proizveli smo vrhunska digitalna i električna rješenja i instalirali ih u svojim pogonima, dobro smo pozicionirani kao tvrtka koja drugima može pomoći da isto postignu brže i još više", zaklojučuje Tricoire.