Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

Izazovi digitalnog doba predstavljeni na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu

Digitalizacija više nije jedna od tema o kojima će se govoriti u budućnosti, već dio naše svakodnevice i modernog doba u kojem živimo. O izazovima i prilikama koje nam digitalno doba nudi, govori se ovih dana u Rapcu na 22. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu, koje već tradicionalno svake godine organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ova dvodnevna konferencija tako je okupila sam državni vrh, brojne renomirane stručnjake, predstavnike lokalne i regionalne samouprave, te velik broj poduzetnika i gospodarstvenika koji su iskazali izniman interes na temu digitalizacije poslovanja. Sve je započelo spektakularnim svečanim otvorenjem čime se već na samom početku dalo naslutiti kako će cijela konferencija izgledati.

Velik je naglasak stavljen na činjenicu da za samu konferenciju nije tiskan niti jedan papir, već se inzistiralo na korištenju digitalnim tehnologijama, čime je resorno ministarstvo pokazalo kako i zašto 2019. želi učiniti godinom digitalne transformacije Hrvatske. Posebno iznenađenje svečanog otvorenja bio je nastup Gibonnija u hologramskoj projekciji, što je ostavilo osobit dojam kod svih sudionika. Prikazan je i prigodni film o mladim hrvatskim robotičarima koji već sad ostvaruju zavidne rezultate, ne samo u Hrvatskoj već i na natjecanjima diljem svijeta, te čine okosnicu naše budućnosti. Također, prikazani su i najuspješniji hrvatski projekti nastali zahvaljujući digitalnoj tehnologiji. „Ideja koja nas pokreće već 22 godine u organizaciji ove konferencije jest da na jednom mjestu okupimo predstavnike vlasti i struke, te poduzetnike kao najvažnije sudionike, kako bi upravo njima izravno predstavili sve nove mogućnosti i alate kojima mogu svoje poslovanje učiniti konkurentnijim. Ovogodišnjim fokusom na digitalnu ekonomiju želimo ukazati kako je utjecaj novih tehnologija neizbježan, te da je digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva već u tijeku", rekao je prilikom svog uvodnog govora izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, kao domaćin konferencije. Istaknuo je pritom kako učinkovit i brz pristup uslugama u gospodarstvu može promijeniti cjelokupnu gospodarsku sliku na bolje, posebno u odnosu stvaranja povoljnijeg okruženja za poduzetnike. „Shvaćajući iznimnu važnost prelaska na digitalno gospodarstvo, naše je ministarstvo već oformilo radnu skupinu koja aktivno priprema Strategiju digitalne transformacije gospodarstva", najavio je ministar Horvat.

Okosnicu takve transformacije svakako će činiti daljnje poboljšanje regulatornog okvira za poticanje inovacija i investicija u kontekstu jedinstvenog digitalnog tržišta EU, ali i stvaranje novih poslovnih modela za male i srednje poduzetnike, od kojih je već najavljena izgradnja sustava za pokretanje poslovanja START, uvođenje 100-postotne obveze korištenja e-Računa u svim segmentima poslovanja, te još mnogi drugi noviteti u procesu digitalizacije. „Tvrtke koje se ne uklope u digitalno okruženje neće moći dugo opstati na sve konkurentnijem tržištu i upravo zato će Ministarstvo i Vlada RH nastaviti stvarati sve potrebne preduvjete koji će ojačati sposobnost prilagodbe naših poduzetnika, ali i cjelokupnog gospodarstva, digitalnom dobu", zaključio je ministar Horvat. Da država mora biti pokretač i inicijator učinkovite integracije hrvatskog gospodarstva u digitalno tržište EU, ali i svijeta, istaknuo je i ministar poljoprivrede, ujedno i potpredsjednik Vlade RH, Tomislav Tolušić. „Četvrta industrijska revolucija definitivno jest ona digitalna. Ne radi se o nekoj dalekoj budućnosti, već je ona tu, dio naše sadašnjice kojoj se cijelo naše gospodarstvo mora što brže prilagoditi. Poslovi koje danas radimo, uskoro više neće postojati, a ono što će naša djeca raditi, možda ne možemo ni zamisliti. Ovdje govorimo o internetu stvari, umjetnoj inteligenciji i nizu drugih digitalnih tehnologija koje će zasigurno radikalno promijeniti svijet, te se i za taj segment moramo pokušati što bolje pripremiti. Ova konferencija idealna je prilika da upravo na taj dio gospodarstva stavimo poseban naglasak", rekao je ministar Tolušić, te dodao kako u državnoj upravi postoji prostor za još brže uvođenje digitalnih platformi.

Svim prisutnima na početku su se obratili i zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar te zamjenik gradonačelnika Grada Labina Zoran Rajković, koji su se složili kako je ulaganje u mlade i obrazovanje, bazirano na digitalizaciji, okosnica budućeg gospodarskog razvoja. Također, u sklopu svečanog otvorenja, održana su i dva zanimljiva predavanja prof. Eickea Webera i Joška Lozića o pitanjima plave i digitalne ekonomije.