Izašao LibreOffice 6.1

Izašao LibreOffice 6.1

Office alati dio su svakodnevice u poslovnom okruženju i svaka takva ozbiljna sredina mora pronaći ono najbolje za sebe. Odavno izgovor nije budžet s obzirom da postoji na tržištu besplatna ponuda, koja je sjajna i to se može zaključiti već kad ugledate LibreOffice. Upravo on nudi svoju najnoviju verziju 6.1 korisnicima i The Document Foundation ju naziva „velikom i značajnom“.

Iako, limitirane su nove mogućnosti, to treba odmah reći. Ipak, nekih noviteta ima, kao dvije nove ikonice s temama, koje se odmah vide kad otvorite LibreOffice. Također, Colibre je unaprijed određena za Windows verziju LibreOfficea i dizajn joj je baziran oko Microsoftovih vodilja za ikone, što je očekivano i normalno. Nažalost, ako se odmaknemo od tih ikona, ostaje dojam kao da je LibreOffice i dalje namijenjen za Windows Vistu, s obzirom da se nekakva osvježenja na korisničkom sučelju ne zamjećuju.

Dakle, kad uklonimo na stranu taj izgled, koji nekome može biti odbojan, nekome privlačan, a nekome potpuno nebitan, LibreOffice 6.1 nastavlja gdje su prethodnici stali i donosi odličnu alternativu za Office 365. Posebno jer je besplatan... Ujedno, ova verzija je brža i to se svakako postavlja kao osvježenje, zna se da korisnicima najviše smeta ta zadrška u radu. Poboljšana je i sigurnost, ali i općenito performanse. Na kraju, možda se ne možemo složiti s The Document Foundation da se radi o "velikoj i značajnoj verziji", ali svakako je bolja no prethodne. Kao i jednako prepoznatljiva pa korisnici neće imati problema s privikavanjem.

Pa se tako i LibreOffice 6.1 može pokrenuti na operativnim sustavima kao Linux, macOS i spomenuti Windows. Uz to, može se koristiti i na internetskom pregledniku ako postavite na računalo LibreOffice Online. Dakle, mogućnosti su iznimne po tim pitanjima, ali i pitanjima same kompatibilnosti, koja postoji za sve vrste dokumenata. To su DOCX, eksport MailMerge polja u DOCX, poboljšani PPTX filter, poboljšan rad s Microsoft Office Open OOXML. To uključuje iSmartArt import i ActiveX kontrole, kao i eksport proširenih videa na PPTX. Nije ni to sve, Writer se može slati u ePub ebook format, može se obaviti i import QuarkXPress datoteka.

Ukratko, osim što s LibreOffice 6.1 korisnik dobiva praktički sve beneficije koje nudi Microsoft Office, dobiva i mogućnosti objave e-knjiga direktno iz LibreOfficea. Alat je to koji polako i sigurno ruši granice.