Italija zalijepila Facebooku kaznu od 10 milijuna eura

Italija zalijepila Facebooku kaznu od 10 milijuna eura
DepositPhotos

Facebook i dalje ne dobiva milost regulatornih tijela u Europskoj uniji pa je zbog kršenja propisanih pravila kažnjen s deset milijuna eura u Italiji. Dokazano je ta ponajveća tehnološka kompanija na svijetu davala krive informacije korisnicima o tome što čini s njihovim podacima.

Naime, Facebook je uvjerio korisnike da otvore svoje račune na toj društvenoj mreži bez da ih se odmah obavijestilo da će se njihovi podaci prikupiti i koristiti u komercijalne svrhe. I to je bio prvi prijestup, dok se drugi odnosi na prosljeđivanje korisničkih podataka trećoj strani.

Talijanska Agencija za zaštitu konkurentnosti i tržišta pojašnjava da je Facebook izvršio neprimjeren pritisak na registrirane potrošače da bez vlastitog pristanka preko svoje platforme dijeli podatke trećim stranama, odnosno, web stranicama i aplikacijama. Agencija sada Facebooku nalaže da objavi ispravljenu izjavu svim korisnicima putem svoje internetske stranice i aplikacija.

Konkretnije, pravnim terminima i u službenom objašnjenju, Facebook je prekršio članke 21. i 22. Zakona o potrošačima i koristio ga u komercijalne svrhe, ignorirajući svoju dužnost da o tome obavijesti profile čije su podatke ugrozili.

Nije ni to sve, Facebook se optužuje i za primjenu tzv. agresivne prakse prema svojim korisnicima koje kažu da ukoliko se ograniči dijeljenje podataka, ograničavaju se i usluge koje korisnik ima na najvećoj društvenoj mreži na svijetu. Naravno, to su ucjene koje nisu dozvoljene.

Teška je ovo godina za Facebook, ali u sve probleme dovodi se sam. Primjerice, dva tjedna prije ove kazne, Facebook je pristao Italiji isplatiti stotinu milijuna eura zbog okončanja spora oko fiskalne prijevare s tamošnjim vlastima.

Uskoro bi mogle uslijediti i kazne u Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, ali i na razini cijele Europske unije.