SVE U OBLAK

IT potrošnja na bankarske i investicijske usluge dosegnut će 652 milijarde dolara u 2023

IT potrošnja na bankarske i investicijske usluge dosegnut će 652 milijarde dolara u 2023
Depositphotos

Predviđa se da će svjetska IT potrošnja za bankarske i investicijske usluge iznositi ukupno 652,1 milijardu dolara u 2023., što je povećanje od 8,1% u odnosu na 2022., prema Gartneru. Potrošnja na softver doživjet će najveći rast s povećanjem od 13,5% u 2023.

"Trenutni gospodarski problemi promijenili su kontekst za tehnološka ulaganja u bankarske i investicijske usluge ove godine", rekla je Debbie Buckland, direktorica analitičara u Gartneru. “Umjesto da smanjuju IT proračune, organizacije troše više na vrste tehnologija koje generiraju značajno veće poslovne rezultate. Potrošnja na softver, na primjer, odmiče se od vlastite izrade u korist kupnje rješenja koja brže generiraju vrijednost od ulaganja.”

Prema Gartner 2023 CIO and Technology Executive Survey, CIO za bankarske i investicijske usluge potrošit će najveći iznos novih ili dodatnih sredstava u 2023. na kibersigurnost, podatke i analitiku, integracijske tehnologije i oblak. Više od polovice planira povećati ulaganja u oblak, a istovremeno smanjiti IT potrošnju u vlastitim podatkovnim centrima. To se odražava sporijim rastom potrošnje sustava podatkovnih centara s 13,2% u 2022. na 5,7% u 2023. Banke se odvajaju od materijalne imovine i kapitalnih izdataka (capex) u korist usvajanja usluga i operativnih troškova (opex), kako bi izašle u susret rastućim klijentima i očekivanja tržišta.

"Kako bi se nosili s trenutnom gospodarskom klimom, CIO-ovi za bankarske i investicijske usluge sada daju prioritet konzervativnijim ciljevima koji podupiru otporan i održiv rast, kao što su bolje korisničko iskustvo (CX) i učinkovitije operacije", rekao je Pete Redshaw, potpredsjednik analitičara u Gartner.

"Ovo je promjena u odnosu na prethodne godine kada je izravni rast - novi teritoriji, novi klijenti, nove linije poslovanja - bio primarni cilj izvršnih direktora banaka“, tvrdi Redshaw.

Potaknute povećanom upotrebom konzultantskih usluga i infrastrukture kao usluge (IaaS), IT usluge bit će najveća potrošnja kategorija, a predviđa se da će dosegnuti gotovo 270 milijardi USD u 2023. To je povećanje od 9,3% u odnosu na 2022., odražavajući sve važniju ulogu Pružatelji IT usluga igraju ulogu u pomaganju organizacijama za bankarske i investicijske usluge da se snađu u novim prilikama i izazovima. “Ekonomska neizvjesnost navodi organizacije da rastavljaju dugoročne ugovore na višestruke kraće projekte”, rekao je Buckland.

"Također nerado potpisuju nove ugovore, obvezuju se na dugoročne inicijative ili preuzimaju nove tehnološke partnere, što dovodi do porasta korištenja IT konzultantskih usluga“, objašnjava Buckland.

Uz globalni nedostatak talenata koji utječe na bankarske i investicijske organizacije, potrošnja na interne usluge povećat će se za 4,2% u 2023. kako bi se podržali povećani troškovi zapošljavanja i zadržavanja talenata. “Čak i nakon nedavnih rasprostranjenih otpuštanja u mnogim tehnološkim divovima, vrhunski talenti više ne vide banke automatski kao najpoželjnija, najkorisnija ili najstimulativnija odredišta”, rekao je Redshaw.

"Potrebna su inovativnija rješenja, poput ukidanja zahtjeva za sveučilišnim obrazovanjem i dodavanja pogodnosti kao što su doživotna prekvalifikacija, hibridni timovi, agilne metode i fintech partnerstva“, zaključuje Redshaw.