Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Foto: Fotolia

Dronovi su postali stvarnost na nebu iznad nas, ali s obzirom na pomalo nesređenu situaciju sa zakonima i jasnim postupanjem kontra onih koji ih neovlašteno koriste, postoji jasan bojazan oko toga koliko štete mogu učiniti ukoliko lete previsoko i zalete se u zrakoplov. Kako bi se dobio odgovor na takva pitanja, učinjeni su testovi od strane fizičara na američkom sveučilištu Dayton.

Konkretnije, testirano je što bi se dogodilo kad bi quadcopter udario u krilo jednomotornog Mooney M20 zrakoplova. Zanimljivo, zrakoplov bi mogao nastaviti let, ali krilo bi bilo potpuno probijeno i jasno je što bi se dogodilo da takav dron udari u kabinu s pilotom. Što se tehničkog dijela testa tiče, dron je ispaljen u krilo brzinom od 383 kilometara na sat jer to simulira brzinu Mooney M20 zrakoplova. Ujedno, test je ponukan nedavnim testom sudara drona s helikopterom, koji je također pokazao da bi dron načinio poveću štetu, ali nedovoljnu da sruši helikopter.

Ako se pitate čemu svi ovi testovi, odgovor je jednostavan. Vlada Sjedinjenih Američkih Država donijela je odluku o rušenju svakog drona koji se nalazi u zračnom prostoru, a objašnjena je na način da takva letjelica može predstavljati prijetnju. Logično i potpuno očekivano, testovima ovog tipa i potvrđeno.

Zato ne čudi ni što se velika kompanija kao AT&T odlučila na suradnju sa startupom Dedrone. Jer, riječ je o startupu specijaliziranom za detekciju i bitku s dronovima u blizini vojnih baza, kompanija, organizacija i većih javnih događaja. Dakle, AT&T želi napraviti korak više i pomoći u prevenciji štete koju dronovi mogu učiniti i iznad naseljenih područja.

Naravno, odluka da se ruše dronovi izazvat će podosta kontroverzi jer postoji sumnja da će se rušiti i oni koji ne krše propise. Ali, o tome će se raspravljat kad za to dođe vrijeme, dotle je dovoljno vidjeti testove kao ovaj da bi bilo jasnije što točno mogu u zračnom prostoru učiniti poveći dronovi...

Još iz kategorije

Uber sve popularniji za obilazak Adventa, koristilo ga 30 posto korisnika više nego lani

Uber sve popularniji za obilazak Adventa, koristilo ga 30 posto korisnika više nego lani

18.01.2019. komentiraj

I ove se godine Uber pokazao prvim izborom za obilazak blagdanskih događanja u četiri najveća hrvatska grada. Uber je tako u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku tijekom Adventa koristilo gotovo 30 posto korisnika više nego prošle godine, pokazuju podaci kompanije koja se bavi spajanjem ponude i potražnje na prijevozničkom tržištu.

Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje

Preko polovice potrošača ne stavlja zaštitu na svoje osobne uređaje

18.01.2019. komentiraj

Proizvođači su na CES sajmu u Las Vegasu predstavili cijeli niz računala, pametnih uređaja, platformi, hardverskih i softverskih noviteta, koji su sigurniji nego ikad prije, no problem je što korisnici ne dijele identične stavove. Naime, 58 posto od dvije tisuće ispitanih posjetitelja CES sajma kazalo je da se ne smatraju odgovornima za sigurnost svojih uređaja.

IEDC Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeovera

IEDC Poslovna škola Bled ekskluzivni edukacijski partner Digital Takeovera

18.01.2019. komentiraj

Ekskluzivni edukacijski partner konferencije Digital Takeover je IEDC-Poslovna škola Bled, prva poslovna škola takve vrste u Srednjoj i Istočnoj Europi, osnovana 1986., najavljuju organizatori ove vrlo zanimljive konferencije. U više od 30 godina postojanja, kroz IEDC prošlo je preko 90 000 polaznika iz 100 zemalja širom svijeta, a ove godine posjetitelji Digital Takeover konferencije imat će priliku saznati zašto je baš ova škola jedna od vodećih međunarodnih institucija za razvoj menadžmenta u Europi.