Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Foto: Fotolia

Dronovi su postali stvarnost na nebu iznad nas, ali s obzirom na pomalo nesređenu situaciju sa zakonima i jasnim postupanjem kontra onih koji ih neovlašteno koriste, postoji jasan bojazan oko toga koliko štete mogu učiniti ukoliko lete previsoko i zalete se u zrakoplov. Kako bi se dobio odgovor na takva pitanja, učinjeni su testovi od strane fizičara na američkom sveučilištu Dayton.

Konkretnije, testirano je što bi se dogodilo kad bi quadcopter udario u krilo jednomotornog Mooney M20 zrakoplova. Zanimljivo, zrakoplov bi mogao nastaviti let, ali krilo bi bilo potpuno probijeno i jasno je što bi se dogodilo da takav dron udari u kabinu s pilotom. Što se tehničkog dijela testa tiče, dron je ispaljen u krilo brzinom od 383 kilometara na sat jer to simulira brzinu Mooney M20 zrakoplova. Ujedno, test je ponukan nedavnim testom sudara drona s helikopterom, koji je također pokazao da bi dron načinio poveću štetu, ali nedovoljnu da sruši helikopter.

Ako se pitate čemu svi ovi testovi, odgovor je jednostavan. Vlada Sjedinjenih Američkih Država donijela je odluku o rušenju svakog drona koji se nalazi u zračnom prostoru, a objašnjena je na način da takva letjelica može predstavljati prijetnju. Logično i potpuno očekivano, testovima ovog tipa i potvrđeno.

Zato ne čudi ni što se velika kompanija kao AT&T odlučila na suradnju sa startupom Dedrone. Jer, riječ je o startupu specijaliziranom za detekciju i bitku s dronovima u blizini vojnih baza, kompanija, organizacija i većih javnih događaja. Dakle, AT&T želi napraviti korak više i pomoći u prevenciji štete koju dronovi mogu učiniti i iznad naseljenih područja.

Naravno, odluka da se ruše dronovi izazvat će podosta kontroverzi jer postoji sumnja da će se rušiti i oni koji ne krše propise. Ali, o tome će se raspravljat kad za to dođe vrijeme, dotle je dovoljno vidjeti testove kao ovaj da bi bilo jasnije što točno mogu u zračnom prostoru učiniti poveći dronovi...

Još iz kategorije

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

26.03.2019. komentiraj

Apple se dugo pripremao za poseban događaj, na kojem nije bilo hardvera i zato je iPad, AirPods i iMac liniju predstavio ranije u ožujku te se potpuno okrenuo velikom showu. Naravno, sva pažnja se okrenula prema novitetima i da budu “glasniji”, pobrinule su se brojne slavne osobe na samom događaju, i to ne u ulozi običnih promatrača, već prezentera noviteta.

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

26.03.2019. komentiraj

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

Žene podijeljene u mišljenju o prioritetima ravnopravnosti u sektoru tehnologije

26.03.2019. komentiraj

Prema globalnom istraživanju Booking.coma, 54% žena koje trenutačno rade u sektoru tehnologije diljem svijeta smatra da je rad na ravnopravnosti spolova u tehnološkom svijetu danas prioritet. Nešto više žena iz tog sektora (56%) smatra da se u njihovoj tvrtki zaista radi na ravnopravnosti spolova.