Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Istraživači proveli simulaciju sudara drona i aviona

Foto: Fotolia

Dronovi su postali stvarnost na nebu iznad nas, ali s obzirom na pomalo nesređenu situaciju sa zakonima i jasnim postupanjem kontra onih koji ih neovlašteno koriste, postoji jasan bojazan oko toga koliko štete mogu učiniti ukoliko lete previsoko i zalete se u zrakoplov. Kako bi se dobio odgovor na takva pitanja, učinjeni su testovi od strane fizičara na američkom sveučilištu Dayton.

Konkretnije, testirano je što bi se dogodilo kad bi quadcopter udario u krilo jednomotornog Mooney M20 zrakoplova. Zanimljivo, zrakoplov bi mogao nastaviti let, ali krilo bi bilo potpuno probijeno i jasno je što bi se dogodilo da takav dron udari u kabinu s pilotom. Što se tehničkog dijela testa tiče, dron je ispaljen u krilo brzinom od 383 kilometara na sat jer to simulira brzinu Mooney M20 zrakoplova. Ujedno, test je ponukan nedavnim testom sudara drona s helikopterom, koji je također pokazao da bi dron načinio poveću štetu, ali nedovoljnu da sruši helikopter.

Ako se pitate čemu svi ovi testovi, odgovor je jednostavan. Vlada Sjedinjenih Američkih Država donijela je odluku o rušenju svakog drona koji se nalazi u zračnom prostoru, a objašnjena je na način da takva letjelica može predstavljati prijetnju. Logično i potpuno očekivano, testovima ovog tipa i potvrđeno.

Zato ne čudi ni što se velika kompanija kao AT&T odlučila na suradnju sa startupom Dedrone. Jer, riječ je o startupu specijaliziranom za detekciju i bitku s dronovima u blizini vojnih baza, kompanija, organizacija i većih javnih događaja. Dakle, AT&T želi napraviti korak više i pomoći u prevenciji štete koju dronovi mogu učiniti i iznad naseljenih područja.

Naravno, odluka da se ruše dronovi izazvat će podosta kontroverzi jer postoji sumnja da će se rušiti i oni koji ne krše propise. Ali, o tome će se raspravljat kad za to dođe vrijeme, dotle je dovoljno vidjeti testove kao ovaj da bi bilo jasnije što točno mogu u zračnom prostoru učiniti poveći dronovi...

Još iz kategorije

Deset perspektivnih startupa dolazi u Zagreb na Shift Money

Deset perspektivnih startupa dolazi u Zagreb na Shift Money

14.11.2018. komentiraj

Konferencija o budućnosti financijskih usluga, Shift Money, održat će se 26. i 27. studenog u Zagrebu. Na njoj će se govoriti o novim načinima plaćanja, blockchainu te revolucionarizaciji zajmova i osiguranja. Na događaju će ujedno sudjelovati i deset perspektivnih FinTech startupa.

Hrvatski roboti izazvali veliki interes u Dubaiju

Hrvatski roboti izazvali veliki interes u Dubaiju

14.11.2018. komentiraj

„Prehrambena i obrambena industrija Hrvatske već su prisutne na ovom tržištu, sada je vrijeme za iskorak i u drugim granama, kao što su IT, industrija i infrastruktura.  Današnji Sporazum o suradnji ne smije i neće ostati mrtvo slovo na papiru, a u tome će naše Komore odigrati ključnu ulogu“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući gospodarski forum u Dubaiju gdje je najavio i otvaranje Predstavništva HGK u UAE.

Započele prijave studenata za Career Speed Dating

Započele prijave studenata za Career Speed Dating

13.11.2018. komentiraj

Danas su započele prijave studenata za treći Career Speed Dating, spoj poslodavca i studenata koji zajednički organiziraju Centar karijera FER i studentska udruga eSTUDENT. Zainteresirani studenti mogu se prijaviti na službenoj stranici događanja do 30. studenoga, a sam događaj održat će se 13. prosinca na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.