Isporuke PC-a zabilježile najveći pad u zadnjih 9 godina

Isporuke PC-a zabilježile najveći pad u zadnjih 9 godina

Foto: DepositPhotos

Globalne isporuke osobnih računala pale su za 11,1 posto tijekom drugog kvartala ove godine te se zaustavile na brojci od 71,2 milijuna. Nažalost po industriju, to je najveći godišnji pad od 2013., navodi Counterpoint Research.

Ponajveći razlog takvom padu jest lockdown u Kini, što je utjecalo na proizvodni lanac. Srećom, pripreme na takvu situaciju su izvedene pa će već u drugoj polovici ove godine doći do oporavka tržišta. Ako ne u trećem kvartalu, analitičari su podosta optimistični da će do toga doći u posljednjem, blagdanskom.

Ali, Kina nije jedini problem. Makroekonomske turbulencije nastavljaju utjecati na svjetsko tržište. Ratni sukobi, ponajprije u Ukrajini povodom ruske invazije, zatim inflacija... ozbiljne su prepreke stabilizaciji, ne samo PC industrije, već i svih drugih.

Kad se pogleda regionalno, Sjedinjene Američke Države i Europa doživjeli su najveći udar i bilježe dvoznamenkasti pad u smislu isporuka. Najveći razlog za to jest loša situacija s Chromebookovima, ali i općenito slaba potražnja.

Kad se pak pogleda dublje u samo PC tržište, najveći udarac doživjela su prijenosna računala jer tijekom travnja i svibnja proizvođači kao Quanta, Compal i Wistron praktički nisu bili u pogonu na području Kine. Ukupno, tijekom ta dva mjeseca izgubilo se 40 posto, odnosno, 20 posto isporuka u odnosu na godinu ranije u isto vrijeme.

Najveći svejedno nisu izgubili prve tri pozicije. Lenovo je ostao prvi s 24,4 posto udjela, ali isporuke su mu pale za 12,7 posto - na 17,4 milijuna jedinica. Najveći pad u vodećoj trojci doživio je HP - 27 posto, a treći Dell jedva je okrznut svim ovim problemima zahvaljujući zaokretu prema komercijalnoj i premium fokusiranoj strategiji.

Acer je pao za 14,8 posto i drži četvrto mjesto, Apple je pao za 20 posto i peti je, zajedno s Asusom, koji je pao za 7,7, posto.

Još iz kategorije

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

Trendovi individualnog stanovanja koji su obilježili 2022. godinu

05.10.2022.

Događanja u svijetu kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, zagađenje zraka te zahtjevi za vođenjem zdravijeg života ali i rast životnog standarda, mijenjaju iz dana u dan naše svakodnevne navike.

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

Infobip okupio više od 900 svojih inženjera iz 15 zemalja svijeta u Zagrebu

05.10.2022.

Infobip okupio je preko 900 svojih inženjera iz cijelog svijeta na dvodnevnoj Dev Days konferenciji koja se od 3. do 4. listopada održava u Infobipovom kampusu Alpha Centauri u Zagrebu. Riječ je o već tradicionalnom godišnjem okupljanju Infobipovih inženjera, stručnjaka za razvoj proizvoda i korporativnu sigurnost koji razmjenjuju znanja i prakse.

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

Apple diže cijene aplikacija u App Storeu

04.10.2022.

Apple će od 5. listopada cijene aplikacija u App Storeu i kupnje unutar njih povećati u svim zemljama i teritorijima koji koriste vaolutu euro. Ta povećanja, kako objašnjavaju u američkoj kompaniji, su rezultat trenutne slabosti eura u odnosu na američki dolar.