Isporuke PC-a u drugom kvartalu 2022. pale za 11,1 posto

Isporuke PC-a u drugom kvartalu 2022. pale za 11,1 posto
DepositPhotos

Globalne isporuke osobnih računala pale su za 11,1 posto tijekom drugog kvartala ove godine te se zaustavile na brojci od 71,2 milijuna. Nažalost po industriju, to je najveći godišnji pad od 2013., navodi Counterpoint Research.

Ponajveći razlog takvom padu jest lockdown u Kini, što je utjecalo na proizvodni lanac. Srećom, pripreme na takvu situaciju su izvedene pa će već u drugoj polovici ove godine doći do oporavka tržišta. Ako ne u trećem kvartalu, analitičari su podosta optimistični da će do toga doći u posljednjem, blagdanskom.

Ali, Kina nije jedini problem. Makroekonomske turbulencije nastavljaju utjecati na svjetsko tržište. Ratni sukobi, ponajprije u Ukrajini povodom ruske invazije, zatim inflacija... ozbiljne su prepreke stabilizaciji, ne samo PC industrije, već i svih drugih.

Kad se pogleda regionalno, Sjedinjene Američke Države i Europa doživjeli su najveći udar i bilježe dvoznamenkasti pad u smislu isporuka. Najveći razlog za to jest loša situacija s Chromebookovima, ali i općenito slaba potražnja.

Kad se pak pogleda dublje u samo PC tržište, najveći udarac doživjela su prijenosna računala jer tijekom travnja i svibnja proizvođači kao Quanta, Compal i Wistron praktički nisu bili u pogonu na području Kine. Ukupno, tijekom ta dva mjeseca izgubilo se 40 posto, odnosno, 20 posto isporuka u odnosu na godinu ranije u isto vrijeme.

Najveći svejedno nisu izgubili prve tri pozicije. Lenovo je ostao prvi s 24,4 posto udjela, ali isporuke su mu pale za 12,7 posto - na 17,4 milijuna jedinica. Najveći pad u vodećoj trojci doživio je HP - 27 posto, a treći Dell jedva je okrznut svim ovim problemima zahvaljujući zaokretu prema komercijalnoj i premium fokusiranoj strategiji.

Acer je pao za 14,8 posto i drži četvrto mjesto, Apple je pao za 20 posto i peti je, zajedno s Asusom, koji je pao za 7,7, posto.