Isporuke PC-a i tableta palo za 3 posto tijekom prvog kvartala 2022.

Isporuke PC-a i tableta palo za 3 posto tijekom prvog kvartala 2022.
DepositPhotos

Na globalnoj su razini isporuke osobnih računala, što uključuje i tablete, pale za tri posto tijekom prvog kvartala ove u odnosu na prošlu godinu, no zato su rezultati odlično u usporedbi s vremenom prije pandemije koronavirusa, navodi Canalys.

Naime, isporučeno je 118,1 milijuna uređaja diljem svijeta i to su dobre vijesti jer daju do znanja da se potražnja nije toliko usporila, bez obzira na izostanak one iz "pandemijski najjačih sektora" - kao obrazovni i potrošački.

Konkretnije, tijekom najjačih trenutaka pandemije koronavirusa potražnja je probijala sve postojeće granice i rušila rekorde jer se trebalo što bolje pripremiti i opremiti za rad na daljinu. Očekivano, uslijedilo je usporavanje jer trebaju proći dvije do tri, ponegdje i više, godina kako bi se krenulo ponovno u nabavu PC i tablet uređaja.

A kad se spominju tableti... Oni su pali također za tri posto na godišnjoj razini i isporučeno ih je 38,6 milijuna. Apple je prvi među proizvođačima s padom od dva posto i 14,9 milijuna isporučenih iPad modela, Samsung je drugi s također dva posto pada, ali 7,9 milijuna isporučenih uređaja. Amazon je prestigao Lenovo na trećem mjestu s rastom od tri posto zahvaljujući Fire modelu. Lenovo je pak pao za čak 20 posto i tri milijuna isporuka, a Huawei je pao za 22 posto, na 1,7 milijuna isporula.

Najteži udarac doživjeli su Chromebook uređaji, koji su pali za čak 60 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. Tu je i razlog lošijih rezultata za Lenovo, koji podosta ovisi o tom segmentu i među proizvođačima koji su na tom tržištu, prvi je, bez obzira na pad od 63 posto. Acer je bio drugi s padom od 21 posto i 1,1 milijuna isporuka, a preostala tri proizvođača su Dell, HP, koji je pao za čak 82 posto, i Asus koji je pao za 48 posto.

Gledajući ukupno Apple je prvi s 22,3 milijuna isporuka i jedan posto rasta, Lenovo je s padom od 12 posto na drugom mjestu i isporučio je 21,1 milijun uređaja, HP je bio treći s 15,9 milijuna isporuka i padom od 18 posto, Dell je bio četvrti s rastom od 6,1 posto i 13,8 milijuna isporuka, a Samsung je završio peti s 8,8 milijuna isporuka.