Isporuke PC-a i tableta palo za 3 posto tijekom prvog kvartala 2022.

Isporuke PC-a i tableta palo za 3 posto tijekom prvog kvartala 2022.

Foto: DepositPhotos

Na globalnoj su razini isporuke osobnih računala, što uključuje i tablete, pale za tri posto tijekom prvog kvartala ove u odnosu na prošlu godinu, no zato su rezultati odlično u usporedbi s vremenom prije pandemije koronavirusa, navodi Canalys.

Naime, isporučeno je 118,1 milijuna uređaja diljem svijeta i to su dobre vijesti jer daju do znanja da se potražnja nije toliko usporila, bez obzira na izostanak one iz "pandemijski najjačih sektora" - kao obrazovni i potrošački.

Konkretnije, tijekom najjačih trenutaka pandemije koronavirusa potražnja je probijala sve postojeće granice i rušila rekorde jer se trebalo što bolje pripremiti i opremiti za rad na daljinu. Očekivano, uslijedilo je usporavanje jer trebaju proći dvije do tri, ponegdje i više, godina kako bi se krenulo ponovno u nabavu PC i tablet uređaja.

A kad se spominju tableti... Oni su pali također za tri posto na godišnjoj razini i isporučeno ih je 38,6 milijuna. Apple je prvi među proizvođačima s padom od dva posto i 14,9 milijuna isporučenih iPad modela, Samsung je drugi s također dva posto pada, ali 7,9 milijuna isporučenih uređaja. Amazon je prestigao Lenovo na trećem mjestu s rastom od tri posto zahvaljujući Fire modelu. Lenovo je pak pao za čak 20 posto i tri milijuna isporuka, a Huawei je pao za 22 posto, na 1,7 milijuna isporula.

Najteži udarac doživjeli su Chromebook uređaji, koji su pali za čak 60 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. Tu je i razlog lošijih rezultata za Lenovo, koji podosta ovisi o tom segmentu i među proizvođačima koji su na tom tržištu, prvi je, bez obzira na pad od 63 posto. Acer je bio drugi s padom od 21 posto i 1,1 milijuna isporuka, a preostala tri proizvođača su Dell, HP, koji je pao za čak 82 posto, i Asus koji je pao za 48 posto.

Gledajući ukupno Apple je prvi s 22,3 milijuna isporuka i jedan posto rasta, Lenovo je s padom od 12 posto na drugom mjestu i isporučio je 21,1 milijun uređaja, HP je bio treći s 15,9 milijuna isporuka i padom od 18 posto, Dell je bio četvrti s rastom od 6,1 posto i 13,8 milijuna isporuka, a Samsung je završio peti s 8,8 milijuna isporuka.

Još iz kategorije

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

27.06.2022.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) nedavno je u New Yorku organizirala hrvatsku konferenciju 'Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market'.  Uspješne tehnološke tvrtke na konferenciji su predstavili su brojni hrvatski poduzetnici i vlasnici uspješnih startup kompanija, među njima i Hrvoje Ćosić, CEO tvrtke Aircash.

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

27.06.2022.

Algebra nastavlja podizati standarde u području visokog obrazovanja što je, prema podacima objavljenim na portalu Postani student, rezultiralo rastom prijava za studijske programe ukupno za čak 40 posto u odnosu na lani, odnosno za 27 posto kad je riječ o prva tri izbora. Prema aktualnom broju prijava, Algebra najveći rast interesa bilježi za studij dizajna, za koji se prijavilo čak dvostruko više maturanata nego lani. Interes za studij digitalnog marketinga porastao je za 40 posto, dok studij računarstva bilježi 35 posto više prijava.

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

27.06.2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je u 8 sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila. Tako se pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) se moglo dobiti do 20 tisuća kuna.