Isporuke osobnih računala pale su za 16,6 posto u 2. kvartalu 2023

Isporuke osobnih računala pale su za 16,6 posto u 2. kvartalu 2023
Depositphotos / Ilustracija

Prema preliminarnim rezultatima Gartnera, isporuke osobnih računala diljem svijeta iznosile su ukupno 59,7 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2023., što je pad od 16,6 posto u odnosu na drugi kvartal 2022. Nakon sedam uzastopnih kvartala pada iz godine u godinu, tržište osobnih računala pokazuje početne znakove stabilizacije, uključujući uzastopni rast iz prethodnog kvartala.

"Stopa pada na tržištu osobnih računala usporila se, što ukazuje da su količine isporuka možda dosegle najnižu točku", rekla je Mikako Kitagawa, direktorica analitičara u Gartneru.

“Došlo je do napretka u smanjenju zaliha osobnih računala nakon više od godinu dana problema, podržanih postupnim povećanjem potražnje za poslovnim računalima. Gartner očekuje da će se zalihe osobnih računala normalizirati do kraja 2023., a potražnja za osobnim računalima će se vratiti rastu počevši od 2024.“, objašnjava Mikako Kitagawa.

Najbolji dobavljači ostali su nepromijenjeni u drugom kvartalu 2023., a Lenovo je zadržao prvo mjesto u isporukama s 24 posto tržišnog udjela, ispred HP-a (22,5 posto), Della (17,4 posto), Applea (8,9 posto), Acera (6,7 posto) i ASUS (6,5 posto). Svi prvorangirani dobavljači zabilježili su pad isporuka u usporedbi s istim razdobljem 2022., s -0,3 posto (Apple) na 21,8 posto (Dell). Ostali dobavljači zajedno su zabilježili pad od 27,8 posto na godišnjoj razini.

Isporuke Lenova u odnosu na prethodnu godinu ponovno su pale u ovom tromjesečju, ali su sekvencijalno rasle. EMEA i azijsko-pacifička regija bile su izazovne regije za Lenovo, ali tvrtka je imala samo umjeren pad u Latinskoj Americi i Sjevernoj Americi.

HP-ove isporuke samo su neznatno pale u drugom kvartalu, prekinuvši niz uzastopnih dvoznamenkastih padova. Isporuke prijenosnih računala skromno su porasle, ali su neutralizirane padom isporuka stolnih računala. Tržište prijenosnih računala u SAD-u bilo je snažno za HP, s dvoznamenkastim rastom iz godine u godinu.

Dell je pokazao svoje peto uzastopno tromjesečje pada, s padom isporuka u većini ključnih regija. Azijsko-pacifičko tržište bilo je najizazovnije tržište za Dell, gdje su se isporuke smanjivale brže od regionalnog prosjeka. Dell je relativno dobro prošao na tržištu stolnih računala u SAD-u, zadržavši vodeći položaj dobavljača.

"Cijene i dostupnost PC komponenti drastično su se poboljšale, pomažući stabilizirati profitabilnost dobavljača unatoč pritisku na cijene za čišćenje zaliha", rekla je Mikako Kitagawa.

"Međutim, kako se tržište osobnih računala počinje oporavljati i potražnja za komponentama raste, povoljni cjenovni uvjeti za memoriju i SSD pohranu u kojima su uživali prodavači osobnih računala se približavaju kraju“, ističe Mikako Kitagawa.

Tržište osobnih računala u SAD-u palo je za 8,6 posto u drugom tromjesečju 2023. Gospodarstvo je bilo relativno stabilno, što je smanjilo zabrinutost kupaca malih i srednjih poduzeća (SMB) i postupno generiralo potražnju za osobnim računalima. Došlo je i do osvježenja potražnje za Chromebookovima od strane obrazovnih institucija, kao i prijenosnih računala među državnim kupcima. Međutim, potrošačka potražnja za osobnim računalima ostala je slaba u SAD-u. Tržište osobnih računala u regiji EMEA palo je za 14,6 posto, označavajući šesti uzastopni kvartal pada. Azijsko-pacifičko tržište osobnih računala također je nastavilo padati, smanjivši se za 26,9 posto u odnosu na prethodnu godinu. Osobito slabo tržište osobnih računala u Kini zbog ekonomske neizvjesnosti i niske potrošačke potražnje značajno je pridonijelo rezultatima regije.