NE BAŠ DOBRO STANJE NA TRŽIŠTU

Isporuke osobnih računala pale su za 15 posto u 2. kvartalu 2023.

Isporuke osobnih računala pale su za 15 posto u 2. kvartalu 2023.
Depositphotos

Globalne isporuke računala pale su 15 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju 2023., ali su porasle 8 posto u usporedbi s prethodnim kvartalom, prema Counterpoint Researchu. Iako su se razine zaliha nastavile normalizirati u drugom tromjesečju, zabilježen je još jedan dvoznamenkasti pad na godišnjoj razini nakon pada od 28 posto na godišnjoj razini u prvom tromjesečju.

Stoga se pad na godišnjoj razini u drugom tromjesečju može smatrati relativnom stabilizacijom pada isporuka od prvog tromjesečja 22. Također, QoQ rast u Q2 bio je prvi od 1Q22. Broj isporuka u Q2 može se smatrati ranim znakom stabilizacije na tržištu osobnih računala. Možemo očekivati blagi oporavak u 2H23 zbog nepostojanja čvrstih pokretača rasta.

Prvo mjesto Lenova u isporukama ostalo je nepromijenjeno u drugom tromjesečju, iako je tvrtka i dalje doživjela pad od 18 posto na godišnjoj razini zbog uporne slabe potražnje na nekim tržištima. Dvoznamenkasti sekvencijalni rast znak je normalizacije potražnje i zdravijih razina zaliha. HP-ov tržišni udio od 22 posto bio je najveći od 2. kvartala 21., dok su njegove otporne brojke isporuka bile kombinacija ranih ispravaka inventara i inkrementalnih narudžbi Chromebooka.

Dell je izvijestio o uzastopnom rastu isporuka u tromjesečju, ali o dvoznamenkastom padu na godišnjoj razini zbog ukupne slabosti potražnje. Apple je zabilježio visok jednoznamenkasti rast isporuka u usporedbi s prošlom godinom. Rast je najvećim dijelom rezultat relativno niskog 2. tromjesečja 2022. i djelomično zbog lansiranja novih proizvoda.

Iako su isporuke na globalnom tržištu osobnih računala doživjele svoj prvi rast u razdoblju kvartal na kvartal nakon prvog kvartala 2022. godine, tržište će možda morati doživjeti neke turbulencije u drugoj polovici ove godine prije nego što vidi prvi izlazak sunca. Krajnja potražnja je porasla i postala jača od OEM isporuka, što bi se vjerojatno pretvorilo u ubrzanu potražnju za ponovnim naručivanjem.

U drugoj polovici godine, Counterpoint Research očekuje da će zamah povratka u školu ojačati prodajne brojke zajedno s potencijalnim lansiranjem laptopa s omogućenom umjetnom inteligencijom i Arma. Općenito, tržište se udaljava od zatišja i kreće se prema novoj normali nakon COVID-19.

Očekuje se da će se porast u odnosu na kvartal održati tijekom ostatka godine. Međutim, Counterpoint ponavlja oprezno optimistično stajalište o učinku isporuka u drugom polugodištu, budući da i dalje očekuju pad isporuka na godišnjoj razini u nadolazećim tromjesečjima prije nego što u konačnici ponovno dobiju zamah rasta. Stoga zadržavaju izglede dvoznamenkastog pada isporuka na godišnjoj razini u cijeloj 2023. godini.

Ali isporuke će se vratiti na razine prije COVID-19 u drugoj polovici 2023. Zalihe računala ući će u 2024. na zdravoj razini nakon još dva kvartala prilagodbi. Potražnja za zamjenom, modeli s AI-om i obnova Chromebooka mogli bi biti potencijalni pokretači rasta čak i dok pažljivo pratimo planove troškova poduzeća.