DOBRA GODINA

Isporuke osobnih računala nastavljaju se normalizirati u 3Q23

Isporuke osobnih računala nastavljaju se normalizirati u 3Q23
Depositphotos

Globalne isporuke osobnih računala pale su 9% na godišnjoj razini u trećem tromjesečju 2023. jer je tržište i dalje opterećeno slabom potražnjom usred usporavanja potrošačkih i poslovnih kupnji, prema Counterpoint Researchu. Međutim, globalne su isporuke uzastopno rasle drugi kvartal zaredom u 3. kvartalu 23. potpomognute umjerenom sezonskošću.

Counterpoint Research ponovio je da je tržište osobnih računala već dosegnulo dno. Očekuju blagi oporavak pošiljke zajedno s nekoliko lansiranja novih proizvoda tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, posebno od modela s omogućenom AI funkcijom.

Isporuke Lenova zabilježile su jednoznamenkasti postotni pad u 3. kvartalu 23., nadmašivši većinu OEM-ova osobnih računala osim HP-a, čije su isporuke zabilježile srednji jednoznamenkasti rast u postotku jer je tvrtka imala koristi od snažne potrošačke i obrazovne potražnje. Međutim, drugi proizvođači osobnih računala prve razine, kao što su Dell, Apple i Asus, i dalje su se borili da pronađu snažne pokretače isporuke kako bi povećali isporuke u svim segmentima. Srećom, sada ulazimo u prvi ciklus zamjene nakon pandemije COVID-19 zajedno s potencijalnim povećanjem zamaha AI PC računala kako ulazimo u 2024. godinu.

Tijekom proteklih pet kvartala proizvođači originalne opreme za osobna računala naporno su radili na rješavanju problema sa zalihama i imali su poteškoća u potrazi za novim pokretačem rasta za svoje poslovanje s osobnim računalima. U tom kontekstu, računala s umjetnom inteligencijom pojavila su se kao sljedeća velika stvar i vrlo će vjerojatno potaknuti sljedeći val oporavka isporuka 2024. godine.

Counterpoint Research očekuje da će osobna računala s umjetnom inteligencijom imati 50% 10-godišnji CAGR od 2020. i da će dominirati tržištem osobnih računala nakon 2026. s očekivanom stopom prodora od više od 50%. Intel, Qualcomm i drugi proizvođači procesora za osobna računala blisko surađuju s OEM-ovima za osobna računala prema mainstream modelima sljedeće generacije i očekujemo da ćemo vidjeti puno lansiranja novih proizvoda nakon 4. kvartala 2023., označavajući novo poglavlje za industriju osobnih računala.

Opseg isporuke globalnog tržišta osobnih računala trebao bi se sljedeće godine vratiti na razine prije COVID-19 uz pomoć zamjene za Windows 11, sljedećeg vala računala Arm i računala s umjetnom inteligencijom. Iako računala s umjetnom inteligencijom možda neće dobiti veliku popularnost u samom početku, Counterpoint Research vjeruje da bi s porastom aplikacija diljem svijeta računala s umjetnom inteligencijom mogla strahovito napredovati u drugoj polovici 2024.