Isporuke nosivih uređaja pale su za 4 posto u prvom tromjesečju 22

Isporuke nosivih uređaja pale su za 4 posto u prvom tromjesečju 22
DepositPhotos

Svjetska isporuka nosivih uređaja pala je 4 posto na 41,7 milijuna jedinica u prvom tromjesečju 2022., prema Canalysu. Istodobno se nastavlja pomak s bendova na satove. Ručni satovi, koji se sastoje od osnovnih satova i pametnih satova, činili su 76,6 posto svih isporuka nosivih uređaja u tromjesečju, što je rast od 15 posto na 32,0 milijuna jedinica. Osnovni nosivi uređaji pretrpjeli su pad od 37 posto, što je šesti uzastopni pad od 4Q20. Isporuka osnovnih grupa pala je ispod 10 milijuna po prvi put nakon što je dosegla vrhunac od 27,9 milijuna u 4. tromjesečju 2019. godine. Povećanje isporuka satova pomoglo je nadoknaditi pad osnovnih nosivih uređaja, ali je i dalje rezultiralo padom ukupnog tržišta nosivih uređaja.

Uspon osnovnih satova ubrzao je prijelaz s bendova na satove. Osnovni satovi pokreću rudimentarne operativne sustave u stvarnom vremenu, ali nemaju podršku za aplikacije trećih strana, za razliku od pametnih satova koji pokreću potpuno razvijene operativne sustave s podrškom za aplikacije trećih strana. “Potrošači preferiraju satove nego druge nosive uređaje. S većim zaslonima, bogatijim značajkama i duljim trajanjem baterije, vjeruju da su satovi sposobniji ispuniti njihove potrebe za praćenjem zdravlja i digitalnim životnim stilom“, rekla je Sherry Jin, analitičarka Canalysa. “Osnovni satovi pozicionirani su kao pristupačni korak naprijed u odnosu na druge nosive uređaje, prikladni za cjenovno svjesne potrošače s rastućim očekivanjima o tome što nosivi uređaji mogu učiniti.“

Prema najnovijem istraživanju potrošača Canalysa, provedenom u travnju 2022., od 4000 ispitanika s četiri zapadnoeuropska tržišta, 34 posto ih je reklo da namjerava kupiti pametni sat u sljedećih 12 mjeseci, naspram 17 posto onih koji bi odabrali remen za fitness. Pametni satovi su se istaknuli kao najpopularniji uređaj koji prati pametne telefone za zapadnoeuropske potrošače. Rezultati ankete potvrđuju očekivanja Canalysa da će se buduća potražnja potrošača preusmjeriti s osnovnih nosivih uređaja na pametne satove, potencijalno utjecati na dobavljače kao što su Xiaomi i Fitbit, koji još uvijek isporučuju osnovne nosive uređaje u značajnom broju.

Apple je zadržao vodstvo u segmentu ručnih satova, potaknuto snažnom potražnjom za Watch Series 7. “Unatoč rastu od 53 posto, Samsung je pobijedio Huawei za drugo mjesto. Čak i s poboljšanom mješavinom portfelja uređaja osnovnih i pametnih satova, Huawei ima opadajući trend jer je njegovo poslovanje s pametnim telefonima smanjeno“, rekla je Cynthia Chen, analitičarka Canalysa. “Xiaomi se vratio na četvrto mjesto zahvaljujući sve većoj globalnoj dostupnosti svojih Mi i Redmi osnovnih satova, prestigavši Garmin, koji je došao na peti.“

Unatoč izazovnim tržišnim uvjetima, potražnja za naprednim pametnim satovima je velika, što pokazuju solidne performanse Applea, Samsunga i Garmina. “Očekuje se da će rastuća globalna inflacija ometati potrošnju potrošača na nebitne proizvode. Ali pametni satovi su sada alati o kojima su mnogi korisnici postali ovisni kako bi bili zdravi i informirani, a ostat će kategorija s potencijalom rasta 2022.,“ dodao je Chen.