Iskon s FER-ovcima rastavljao pametne žarulje i sastavljao nove senzore

Iskon s FER-ovcima rastavljao pametne žarulje i sastavljao nove senzore

Iskon je u suradnji s udrugom EESTEC na zagrebačkom FER-u sa studentima došao do niza inovativnih rješenja proizašlih iz rastavljenih pametnih žarulja. Riječ je o rezultatu četvrte radionice WES o ugradbenim računalnim sustavima, koja se ove godine bavi ZigBee protokolima za pametne domove.

Budući inženjeri, usprkos tome što imaju dobru teorijsku podlogu za posao koji ih čeka nakon školovanja, rijetko imaju mogućnost doći u doticaj s problemima iz prakse. To iskustvo može biti sitnica koja im je potrebna da nadopune životopis i istaknu se među mnoštvom svojih kolega. Upravo je to bila ideja EESTEC-a, koji je na četvrtoj ovogodišnjoj radionici u goste pozvao Iskon, Rimac Automobile, GlobalLogic i Montelektro.

Partneri su s predavačima Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva od 13. do 26. svibnja održali niz edukacija i prezentacija za zainteresirane studente. Radionica je završila Iskonovim zadatkom izrade prototipa pametnog doma s ciljem praktičnog savladavanja ZigBee protokola i inovativnog razmišljanja.

„Ovakvi su zadaci dio svakodnevice inženjera koji u Iskonu rade na razvoju novih proizvoda. Bilo nam je drago što smo tematiku mogli predstaviti i studentima FER-a, budućim kolegicama i kolegama koji su ostali ugodno iznenađeni činjenicom da se ovakve stvari razvijaju i događaju i na našem tržištu“, pojasnio je voditelj Odjela razvoja novih proizvoda u Iskonu Ivan Runje.

Prvo mjesto su osvojili Bruno Dobrić, Leon Koren i Karlo Šebalj, druga pozicija pripala je Borni Blaževiću, Ivanu Juričiću i Matiji Kranjčecu, a na trećem su mjestu bili Šimun Petar Gudelj, Emanuel Matijević i Tin Raić. Sudionici su bili podijeljeni u deset timova i radili su na ZigBee koordinatoru, izradili vlastiti aktuator te su slali i primali podatke s MQTT servera.