VELIKA KAZNA

Irska kaznila TikTok s 345 milijuna eura

Irska kaznila TikTok s 345 milijuna eura
Depositphotos

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) nametnula je TikToku administrativne kazne u ukupnom iznosu od 345 milijuna eura. Tvrtka se nije pridržavala GDPR-a u rukovanju podacima o djeci.

DPC je objasnio da je istraga započeta 2021. otkrila da je TikTok prekršio više zakona o privatnosti između srpnja 2020. i prosinca 2020. jer nije zaštitio podatke koji pripadaju djeci korisnicima. Nadzornik je ukazao na postavke koje su dječje račune učinile javno dostupnima prema zadanim postavkama, izlažući objavljeni sadržaj korisnicima i onima koji ne koriste platformu.

Ostala kršenja uključuju značajku uparivanja obitelji koja može povezati dječje račune s odraslima koji nisu bili verificirani kao roditelji ili skrbnici te nedostatke u sustavu provjere dobi. Nadalje, DPC je objasnio da je Nadzorno tijelo u Berlinu pozvalo na uključivanje dodatnog nalaza o kršenju načela pravednosti GDPR-a koji se odnose na takozvane mračne obrasce koji potiču korisnike na odabir opcija koje više ugrožavaju privatnost tijekom registracije i objavljivanja videozapisa. TikTok ima tri mjeseca da uskladi svoju obradu.

Kao odgovor na odluku, TikTok je ustvrdio da većina kritika odluke više nije relevantna zbog mjera koje su uveli početkom 2021., nekoliko mjeseci prije početka istrage. "S dužnim poštovanjem, ne slažemo se s nekoliko aspekata odluke, posebno s visinom novčane kazne, i želimo pružiti važan kontekst dok procjenjujemo sljedeće korake", rekla je tvrtka u izjavi.