iOS i dalje dominira u prometu, broju prikazivanja i zaradi od oglašavanja

iOS i dalje dominira u prometu, broju prikazivanja i zaradi od oglašavanja
Fotolia

Nakon prvog State of Mobile Advertising izvješća u kojem je bio pokriven prvi kvartal, Opera je objavila podatke i zaključke o drugom kvartalu 2013 godine.

U izvješću se navodi da je prema prometu, broju prikazivanja i zaradi od oglašavanja, iOS i dalje najdominantniji na Opera globalnoj mreži za oglašavanje. Appleova dominacija posebice je izražena na tablet uređajima gdje generiraju 90 posto prometa, a iPhone promet je jednak prometu koji generiraju svi Android smartphone uređaji zajedno.

Unutar samog Androida, Samsung očekivano i dalje dominira, dok RIM i njihova kombinacija novih i starih platformi vodi ispred Windows Phone i ostalih operativnih sustava.

Vrijedi istaknuti da je Opera oglašivački sustav masivno rastao tijekom posljednjih 12 mjeseci. Operino oglašavanje proširilo se sa 9000 stranica i aplikacija na 13 000 stranica i aplikacija, te je broj prikazanih reklama porastao za 16 milijardi prikazivanja te se sada mjesečni broj prikazanih reklama popeo na 35 milijardi prikazivanja.

U prvom kvartalu 2013 godine, Apple se vratio na vodeću poziciju ispred Androida, za samo 0,3 postotna boda, ali treba uzeti u obzir da su Apple uređaji još uvijek puno unosniji od Android uređaja.

Uspoređujući izravno iOS i Android, Apple platforma čini 44 posto prometa i 49 posto svih prihoda od oglašavanja na Opera mreži, dok Android čini 31 posto prometa i 28 posto kumulativnog mrežnog prihoda.

Opera je brojne manje platforme zajedno svrstala u grupu „ostalo“, no po prvi puta su izdvojili podatke za Windows Phone uređaje, koji čine 0,26 posto prometa i 0,30 posto prihoda, što je jako malo, no očekuje se rast Microsoftove platforme na treće mjesto nakon lošijih rezultata BlackBerry uređaja.

Gledajući isključivo proizvođače telefona, Apple vodi u broju prikazivanja s 43 posto, Samsung se očekivano smjestio na drugo mjesto sa 17 posto, dok je Nokia sa svojim kombiniranim platformama zauzela treće mjesto s 10 posto, a RIM, HTC i Google Motorola su se našli iza vodećeg trojca.

Kao što se i očekivalo, Samsung dominira u Android kategoriji te čini 90 posto svih prikazivanja oglasa, a Apple dominira u kategoriji tablet uređaja s više od 90 posto svih prikaza.

Opera tvrdi da će njihova mreža za mobilno oglašavanje donijeti više od 600 milijuna dolara prihoda njihovim oglašivačkim partnerima, što je značajan rast u odnosu na 400 milijuna dolara iz 2012 godine.