Investicije u umjetnu inteligenciju ove godine će doseći 5 milijardi dolara unutar EU

Investicije u umjetnu inteligenciju ove godine će doseći 5 milijardi dolara unutar EU
DepositPhotos

Europa se konkretnije okreće prema umjetnoj inteligenciji, što pokazuje IDC u istraživanju za ovu godinu, kojoj se prognoziraju ulaganja od 5,2 milijardi američkih dolara u tu tehnologiju. Ujedno, to je 49 posto više no prošle godine, što najbolje govori koliko Europa želi držati korak sa Sjedinjenim Američkim Državama i Kinom.

Od preostalih poticajnih brojki, svakako je ona da se 34 posto kompanija u Europi već odlučilo na implementaciju umjetne inteligencije u svoje poslovanje, ili će to učiniti do kraja ove godine. Sve to dovest će do 13,5 milijardi utrošenih dolara do 2022. godine. Pritom je zdravstveni sustav područje u koji će se najviše ulagati i od kojeg će se najviše profitirati.

Ne treba smetnuti s uma i države koje će ulagati u umjetnu inteligenciju, kao Francuska koja se do 2022. obvezala kompanijama kroz natječaje ostaviti na raspologanju 1,5 milijardi eura, a Velika Britanija je samo prošle godine uložila milijardu funti. Istovremeno, Europska komisija će do iduće godine uložiti 1,5 milijardi eura za sve zemlje članice koje predstave svoje projekte koji se tiču umjetne inteligencije.

Naravno, sav taj novac će se vratiti jer umjetna inteligencija poboljšava funkcioniranje sustava u svakom smislu, što znači da će se on ubrzati, poboljšati i postati učinkovitiji. U današnje vrijeme to je nužnost, ponajprije zbog enormnih količina podataka koji se prikupljaju i moraju kvalitetno obraditi, što čovjeku ipak nije moguće izvesti na adekvatan način.

A da se sve izvede na adekvatan način, EU je postavila smjernice za razvoj etičke umjetne inteligencije. Kako bi se postigao taj cilj, angažirana su 52 stručnjaka i oni su u tri koraka pokušali stvoriti temelje potrebna za bolji AI u budućnosti. Riječ je o sedam osnova za postizanje pouzdane umjetne inteligencije, veliki pilot projekt s brojnim partnerima i izgradnja međunarodnog konsenzusa za umjetnu inteligenciju, koji je usmjeren na čovjeka.

Vrijeme će pokazati hoće li sve skupa biti dovoljno da EU ostane rame uz rame s najjačim svjetskim tehnološkim silama...