Internet donosi nepovratne promjene u novinarstvu

Internet donosi nepovratne promjene u novinarstvu
Dražen Tomić

Mišljenja sam kako se novinarstvo nepovratno mijenja, novinari će uvijek biti potrebni ali ne više kako bi donosi neku vijest prvi, jer to danas zahvaljujući pametnim telefonima može raditi gotovo svatko i to je ono što danas zovemo građansko novinarstvo, ističe Leonard Brady poduzetnik, investitor, autor knjiga i, kako su ga mediji često nazivali, „predvodnik novog svjetskog poretka“.

Novinari i urednici tek će postati navigatori koji će omogućiti „surfanje“ kroz more informacija, hoće li to biti novine na papiru, onakve kao što su to danas sigurno ne, smatra Brody, te dodaje kako se korisnici okreću različitim portalima, aplikacijama koje agregiraju vijesti, dakle sasvim novom načinu konzumiranja sadržaja.

„I dok se nekad čitala vijest iz jednog ili dva izvora, sada se u prosjeku već čita iz 6 ili osam izvora i to je svakako ključna promjena. Novinarstvo se zbog toga mijenja i kvaliteta sadržaja, razmišljanja oko sadržaja, analize, te davanja dodatnih informacija postaje sve važnija“, ističe Brody.

Prema njegovim riječima ulazimo u zlatno doba novinarstva i tada neće više biti samo važna „breaking news“ već dubina informacija jer mislim da nije najvažnije da li je netko prvi, da li je brži od nekoga minutu, dvije ili deset, već kvaliteta i dubina informacija.