Interaktivna ploča dolazi iz Hrvatske

Interaktivna ploča dolazi iz Hrvatske

Digitalna pametna ploča proizvod je iza kojeg stoji Ivan Relja s kojim smo o tome porazgovarali jer je riječ o proizvodu koji bi mogao biti vrlo zanimljiv u informatizaciji odnosno digitalizaciji domaćeg obrazovnog sustava. Pritom ne treba zaboraviti niti velik izvozni potencijal.

Relja ističe kako je svoj proizvod predstavio još prije dvije godine. „Mogu pretvoriti prozorsko staklo u pametnu ploču ili čak obične ploče pretvoriti u pametne ploče“, ističe Relja.

Razvijate novu digitalnu ploču, interaktivnu ploču za učenje. O kakvom je proizvodu riječ?

Radim na razvoju digitalne pametne ploče koja u realnom vremenu prikazuje na računalu, tabletu ili mobitelu sve što po njoj pišete ili crtate. Osim u realnom vremenu, zapis sa ploče može se spremiti u PDF, JPG ili PNG formatu, te naknadno podijeliti putem elektronske pošte i društvenih mreža, odnosno poslati kao privitak preko aplikacija koja podržavaju slanje privitaka. Osim navedenih mogućnosti slanja, razvijam i aplikaciju koja će korisnicima omogućiti i naknadnu obradu zapisa, te još nekoliko opcija koje će uskoro ugledati svjetlo dana.

Ploču sam prvi put predstavio javnosti 2015. godine na Bug Idea Knockout u Zagrebu. Reakcija posjetitelja je bila odlična što mi je potvrdilo da sam na pravom putu. Od tada sam napravio ogroman napredak u izgledu i mogućnostima, tako da je ploča sada potpuno prozirna i tanka što mi omogućuje implementaciju ploče na neobičnim mjestima. Primjerice, mogu pretvoriti prozorsko staklo u pametnu ploču ili čak obične ploče pretvoriti u pametne ploče. Na taj način škole i fakulteti mogu povoljno digitalizirati učionice i kabinete. Osim navedenog, ploča će se odlično uklopiti na prezentacijama ili seminarima, jer je lagana i praktična pa će se moći koristiti umjesto prenosivih stalaka sa onim velikim listovima papira, a da ne govorim o mogućnostima udaljene prezentacije.

Ploča je osim za učenje namijenjena i za igru, te svakodnevno korištenje jer se sastoji od nelomljivih dijelova kao što je staklo, a okvir i površina za pisanje mogu biti u nekoliko kombinacija boja, oblika i veličina.

Koliko je dosad vremena i novca utrošeno za razvoj i što je sve za to bilo potrebno?

Ako ću se držati one stare izreke da je vrijeme novac, onda sam potrošio ogromnu količinu novca. Šalu na stranu, ploču razvijam malo manje od 2 godine, uz napomenu da sam lani bio na prisilnoj pauzi od 7 mjeseci. Za razvoj ploče najbitnije je znanje koje svakodnevno nadopunjujem, te software i hardware koji su svakim danom sve dostupniji, odnosno povoljniji. Kako sam po struci mehatroničar, lakši dio mi je bio hardware. Za software sam pokušao pronaći nekoga tko bi radio samo taj dio, ali nije bilo sreće. Vidjevši da nema druge opcije, intenzivno sam se bacio na učenje potrebnih programskih jezika, što mi nije predstavljalo problem budući da se zadnjih 20-ak godina bavim i programiranjem, ali isključivo za svoje potrebe.

Želim dodati da mi se javilo nekoliko programera, veoma dragih ljudi, koji su mi pomogli i još pomažu savjetima, te vjeruju u uspjeh ploče. Ne mogu mi se pridružiti u razvoju ploče jer imaju previše svojeg posla, ali su u svakom trenutku spremni uskočiti kad nešto ne znam riješiti.

Imate li već potencijalne korisnike i planirate li izaci na svjetsko trziste s ovim proizvodom?

Naravo da imam potencijalne korisnike. U kontaktu sam s nekoliko firmi iz inozemstva koje žele iskoristiti mogućnosti mojih ploča, a javile su mi se i škole koje su prepoznale pozitivne strane korištenja mojih ploča u nastavi. Te škole, kako je za očekivati, nisu iz Hrvatske.

Također se javilo dosta osoba iz Hrvatske i inozemstva koje žele ploče za privatnu uporabu, ali i za korištenje u svojim projektima koji su vezani uz učenje. Svakodnevno mi stižu upiti može li se ploča kupiti, kada će biti u prodaji, te koja je cijena. Osim upita, dobivam i pohvale, ali i kritike.

Obožavam konstruktivne kritike jer mi pomažu da poboljšam ploču, a one druge zanemarim.

Kako ste došli na ideju za razvoj ovakvog proizvoda?

Ideje mi padaju na pamet svako malo, jednostavno sam takav. Ploča se rodila iz neuspjeha jedne druge ideje, a koja je usko povezana sa pisanjem i crtanjem. Kada sam, nakon nekoliko mjeseci pokušaja i promašaja skoro odustao, jednostavno sam promijenio pristup cijelom slučaju i nastala je ploča. Analizirao sam tržište i startao s razvojem.