Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama

Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama

Foto: Antonio Jularić

Intelov Clear Linux projekt uistinu dominira po pitanju performansi pred tradicionalnim Linuxovim distribucijama, a često i Windowsovima. Samo, sve do početka veljače postavljanje na računalo zahtijevalo je nešto naprednije znanje pa su brojni potencijalni korisnici okretali glavu. Srećom, to se promijenilo s verzijom 2.0.

Dakle, instalacija je potpuno drugačija i svježija, samo sučelje djeluje bolje, naprednije, modernije i daleko preglednije pa korisnici teško da mogu imati problema pri radu s Clear Linuxom. A samo nekoliko dana prije verzije 2.0, instalacija je podsjećala na osamdesete godine prošlog stoljeća ili na rad u BIOS-u.

Jasno, nazivati ovo poboljšanjem zapravo je podcjenjivanje jer Intel je napravio "skok" od nekoliko desetljeća po pitanju dizajna instalera, što treba pohvaliti i gledati na vrlo pozitivan način. Slobodno se može zaključiti da Intel ima velike planove, mnogo veće no što je imao dosad s Clear Linux.

Ovo će približiti prosječnog korisnika ovoj distribuciji jer Clear Linux uistinu može olakšati život bilo kome. Namijenjen je za cloud, aplikacije vezane za strojno učenje, znanost o podacima, napredne korisnike, a nudi se i "običnim" korisnicima koji trebaju osnovne desktop radnje na uređajima.

Sami instaler nudi Gnome okruženje i sve se nalazi na dva taba s postavkama. Uistinu, ako ste već radili s Ubuntu, Linux Mint, Fedorom ili bilo kojim drugim popularnim distribucijama, osjećat ćete se više nego komforno.

Ako sve ovo nije dovoljno dobro uvjeravanje da se Intel okreće prosječnim korisnicima, onda je to možda činjenica da se Intel na službenom Clear Linux forumu angažirao daleko više no ikad prije kako bi komunicirao s korisnicima, dobivao povratnu informaciju, odgovarao na pitanja i rješavao probleme. Dakle, zaključak je da Intel želi Clear Linux što boljim, što pristupačnijim i što funkcionalnijim. Jer, na taj će način postati popularniji.

Možda je kao dodatni motiv dovoljno reći da ima najbolje performanse i da je, naravno, besplatan.

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!