Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama

Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama
Antonio Jularić

Intelov Clear Linux projekt uistinu dominira po pitanju performansi pred tradicionalnim Linuxovim distribucijama, a često i Windowsovima. Samo, sve do početka veljače postavljanje na računalo zahtijevalo je nešto naprednije znanje pa su brojni potencijalni korisnici okretali glavu. Srećom, to se promijenilo s verzijom 2.0.

Dakle, instalacija je potpuno drugačija i svježija, samo sučelje djeluje bolje, naprednije, modernije i daleko preglednije pa korisnici teško da mogu imati problema pri radu s Clear Linuxom. A samo nekoliko dana prije verzije 2.0, instalacija je podsjećala na osamdesete godine prošlog stoljeća ili na rad u BIOS-u.

Jasno, nazivati ovo poboljšanjem zapravo je podcjenjivanje jer Intel je napravio "skok" od nekoliko desetljeća po pitanju dizajna instalera, što treba pohvaliti i gledati na vrlo pozitivan način. Slobodno se može zaključiti da Intel ima velike planove, mnogo veće no što je imao dosad s Clear Linux.

Ovo će približiti prosječnog korisnika ovoj distribuciji jer Clear Linux uistinu može olakšati život bilo kome. Namijenjen je za cloud, aplikacije vezane za strojno učenje, znanost o podacima, napredne korisnike, a nudi se i "običnim" korisnicima koji trebaju osnovne desktop radnje na uređajima.

Sami instaler nudi Gnome okruženje i sve se nalazi na dva taba s postavkama. Uistinu, ako ste već radili s Ubuntu, Linux Mint, Fedorom ili bilo kojim drugim popularnim distribucijama, osjećat ćete se više nego komforno.

Ako sve ovo nije dovoljno dobro uvjeravanje da se Intel okreće prosječnim korisnicima, onda je to možda činjenica da se Intel na službenom Clear Linux forumu angažirao daleko više no ikad prije kako bi komunicirao s korisnicima, dobivao povratnu informaciju, odgovarao na pitanja i rješavao probleme. Dakle, zaključak je da Intel želi Clear Linux što boljim, što pristupačnijim i što funkcionalnijim. Jer, na taj će način postati popularniji.

Možda je kao dodatni motiv dovoljno reći da ima najbolje performanse i da je, naravno, besplatan.