Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama

Intelov Clear Linux postavlja nove granice u performansama

Foto: Antonio Jularić

Intelov Clear Linux projekt uistinu dominira po pitanju performansi pred tradicionalnim Linuxovim distribucijama, a često i Windowsovima. Samo, sve do početka veljače postavljanje na računalo zahtijevalo je nešto naprednije znanje pa su brojni potencijalni korisnici okretali glavu. Srećom, to se promijenilo s verzijom 2.0.

Dakle, instalacija je potpuno drugačija i svježija, samo sučelje djeluje bolje, naprednije, modernije i daleko preglednije pa korisnici teško da mogu imati problema pri radu s Clear Linuxom. A samo nekoliko dana prije verzije 2.0, instalacija je podsjećala na osamdesete godine prošlog stoljeća ili na rad u BIOS-u.

Jasno, nazivati ovo poboljšanjem zapravo je podcjenjivanje jer Intel je napravio "skok" od nekoliko desetljeća po pitanju dizajna instalera, što treba pohvaliti i gledati na vrlo pozitivan način. Slobodno se može zaključiti da Intel ima velike planove, mnogo veće no što je imao dosad s Clear Linux.

Ovo će približiti prosječnog korisnika ovoj distribuciji jer Clear Linux uistinu može olakšati život bilo kome. Namijenjen je za cloud, aplikacije vezane za strojno učenje, znanost o podacima, napredne korisnike, a nudi se i "običnim" korisnicima koji trebaju osnovne desktop radnje na uređajima.

Sami instaler nudi Gnome okruženje i sve se nalazi na dva taba s postavkama. Uistinu, ako ste već radili s Ubuntu, Linux Mint, Fedorom ili bilo kojim drugim popularnim distribucijama, osjećat ćete se više nego komforno.

Ako sve ovo nije dovoljno dobro uvjeravanje da se Intel okreće prosječnim korisnicima, onda je to možda činjenica da se Intel na službenom Clear Linux forumu angažirao daleko više no ikad prije kako bi komunicirao s korisnicima, dobivao povratnu informaciju, odgovarao na pitanja i rješavao probleme. Dakle, zaključak je da Intel želi Clear Linux što boljim, što pristupačnijim i što funkcionalnijim. Jer, na taj će način postati popularniji.

Možda je kao dodatni motiv dovoljno reći da ima najbolje performanse i da je, naravno, besplatan.

Još iz kategorije

Huawei razvija cloud gaming platformu s Tencentom

Huawei razvija cloud gaming platformu s Tencentom

08.04.2020. komentiraj

Huawei je daleko više od kompanije koja se bavi mobilnim mrežama pete generacije (5G) i pametnim telefonima. Uključen je u cijeli niz aktivnosti i s razlogom podsjeća na Samsung po tom pitanju. No, područje u kojem je izostao tiče se gaming svijeta...

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

Donosimo top 5 aplikacija uz koje će ti vrijeme brže proći!

08.04.2020. komentiraj

Dulji boravak kod kuće drugačije djeluje na svakog od nas. Neki su počistili svoje domove, neki se primili vježbanja, a neki i dalje traže svoj „ispušni ventil“. Ako ste vi jedan od njih, isprobajte neku od zanimljivih aplikacija s kojima biste si mogli skratiti vrijeme te obogatiti svoje znanje i iskustvo.

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

Studenti i gospodarstvenici udružili snage za pomoć zdravstvu

08.04.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa uzdrmala je domaće gospodarstvo, ali i još jednom dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže. Odličan primjer toga je studentska inicijativa za proizvodnju zaštitnih vizira za hrvatske bolnice. Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.