Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu

Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu

Foto: Fotolia

Sustav sastavljen od tisuća Intelovih procesora i suprocesora proglašen je najsnažnijim superračunalom na svijetu u 41. izdanju popisa petsto najbržih superračunala Top500.

Sustav, poznat kao "Milky Way 2", sadrži 48.000 suprocesora Intel® Xeon Phi i 32.000 procesora Intel Xeon te nudi vršne performanse od 54,9 PFlops (54,9 bilijardi operacija s pomičnim zarezom u sekundi), što je više no dvostruko povećanje performansi u odnosu na najbrži sustav iz prethodnog izdanja popisa Top500 iz studenog 2012. Riječ je o prvom sustavu utemeljenom isključivo na Intelovim procesorima koji je zauzeo prvo mjesto na popisu nakon 1997. godine.

Intel je najavio i proširenje portfelja suprocesora Intel Xeon Phi te otkrio pojedinosti o drugoj generaciji proizvoda Intel Xeon Phi pod kodnim nazivom "Knights Landing". Novi proizvodi i tehnologije nastavit će radikalno povećanje energetske učinkovitosti i performansi superračunala diljem svijeta.

Očekuje se da će poslužiteljski segment računalstva visokih performansi na svjetskoj razini povećati godišnji prihod za 36 posto, s jedanaest na petnaest milijardi USD, tijekom sljedeće četiri godine. To veliko širenje i rast superračunala i dalje potiče potreba za brzim izračunom, simulacijom i donošenjem informiranijih odluka u raznim djelatnostima. Superračunala se koriste za povećanje točnosti vremenskih prognoza, istraživanje učinkovitijih izvora energije, razvoj lijekova za bolesti, sekvenciranje ljudskog genoma i analizu velikih skupova podataka.

"Intel svojom vizijom superračunalstva i povezanim proizvodima pridonosi utiranju puta novim inovacijama, otkrićima i konkurentnosti", izjavio je Raj Hazra, potpredsjednik i generalni direktor odjela Technical Computing Group. "Postoji nezasitna potreba za dodatnom računalnom snagom uz istodobno postizanje novih razina energetske učinkovitosti. Zahvaljujući trenutnim i budućim generacijama suprocesora Intel Xeon Phi, procesora Intel Xeon te objedinjene arhitekture i programske opreme Intel TrueScale, Intel je u jedinstvenoj prilici korisnicima ponuditi sveobuhvatno rješenje bez kompromisa."

Od kada je prije šest mjeseci predstavljen Intel Xeon Phi, procesori Intel Xeon i suprocesori Intel Xeon Phi prerasli su u snažan spoj koji danas pogoni mnoga od najbržih superračunala na svijetu. Suprocesori Intel Xeon Phi utemeljeni na arhitekturi Intel Many Integrated Core (Intel MIC) ispunjavaju potrebu za tehnologijom snažnijih performansi, no ujedno energetski učinkovitiju i pristupačniju korisnicima.

Još iz kategorije

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.

Pripreme za WinDayse

Pripreme za WinDayse

07.07.2020. komentiraj

Prvi Road to WinDays online program uživo je pratilo 1.152 sudionika, a donio je tri predavanja i okrugli stol na temu event industrije. Program se emitirao iz WinDays studija u zagrebačkom Mozaik Event Centru. Sudionici su ga mogli pratiti putem live streama na Facebooku i YouTubeu te postavljati pitanja predavačima i panelistima, a snimku je moguće pogledati i naknadno. Drugi Road to WinDays održat će se početkom rujna i sudionike uvesti u teme konferencije uživo.