Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu

Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu
Fotolia

Sustav sastavljen od tisuća Intelovih procesora i suprocesora proglašen je najsnažnijim superračunalom na svijetu u 41. izdanju popisa petsto najbržih superračunala Top500.

Sustav, poznat kao "Milky Way 2", sadrži 48.000 suprocesora Intel® Xeon Phi i 32.000 procesora Intel Xeon te nudi vršne performanse od 54,9 PFlops (54,9 bilijardi operacija s pomičnim zarezom u sekundi), što je više no dvostruko povećanje performansi u odnosu na najbrži sustav iz prethodnog izdanja popisa Top500 iz studenog 2012. Riječ je o prvom sustavu utemeljenom isključivo na Intelovim procesorima koji je zauzeo prvo mjesto na popisu nakon 1997. godine.

Intel je najavio i proširenje portfelja suprocesora Intel Xeon Phi te otkrio pojedinosti o drugoj generaciji proizvoda Intel Xeon Phi pod kodnim nazivom "Knights Landing". Novi proizvodi i tehnologije nastavit će radikalno povećanje energetske učinkovitosti i performansi superračunala diljem svijeta.

Očekuje se da će poslužiteljski segment računalstva visokih performansi na svjetskoj razini povećati godišnji prihod za 36 posto, s jedanaest na petnaest milijardi USD, tijekom sljedeće četiri godine. To veliko širenje i rast superračunala i dalje potiče potreba za brzim izračunom, simulacijom i donošenjem informiranijih odluka u raznim djelatnostima. Superračunala se koriste za povećanje točnosti vremenskih prognoza, istraživanje učinkovitijih izvora energije, razvoj lijekova za bolesti, sekvenciranje ljudskog genoma i analizu velikih skupova podataka.

"Intel svojom vizijom superračunalstva i povezanim proizvodima pridonosi utiranju puta novim inovacijama, otkrićima i konkurentnosti", izjavio je Raj Hazra, potpredsjednik i generalni direktor odjela Technical Computing Group. "Postoji nezasitna potreba za dodatnom računalnom snagom uz istodobno postizanje novih razina energetske učinkovitosti. Zahvaljujući trenutnim i budućim generacijama suprocesora Intel Xeon Phi, procesora Intel Xeon te objedinjene arhitekture i programske opreme Intel TrueScale, Intel je u jedinstvenoj prilici korisnicima ponuditi sveobuhvatno rješenje bez kompromisa.

Od kada je prije šest mjeseci predstavljen Intel Xeon Phi, procesori Intel Xeon i suprocesori Intel Xeon Phi prerasli su u snažan spoj koji danas pogoni mnoga od najbržih superračunala na svijetu. Suprocesori Intel Xeon Phi utemeljeni na arhitekturi Intel Many Integrated Core (Intel MIC) ispunjavaju potrebu za tehnologijom snažnijih performansi, no ujedno energetski učinkovitiju i pristupačniju korisnicima.