Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu

Intel napravio najbrže superračunalo na svijetu

Foto: Fotolia

Sustav sastavljen od tisuća Intelovih procesora i suprocesora proglašen je najsnažnijim superračunalom na svijetu u 41. izdanju popisa petsto najbržih superračunala Top500.

Sustav, poznat kao "Milky Way 2", sadrži 48.000 suprocesora Intel® Xeon Phi i 32.000 procesora Intel Xeon te nudi vršne performanse od 54,9 PFlops (54,9 bilijardi operacija s pomičnim zarezom u sekundi), što je više no dvostruko povećanje performansi u odnosu na najbrži sustav iz prethodnog izdanja popisa Top500 iz studenog 2012. Riječ je o prvom sustavu utemeljenom isključivo na Intelovim procesorima koji je zauzeo prvo mjesto na popisu nakon 1997. godine.

Intel je najavio i proširenje portfelja suprocesora Intel Xeon Phi te otkrio pojedinosti o drugoj generaciji proizvoda Intel Xeon Phi pod kodnim nazivom "Knights Landing". Novi proizvodi i tehnologije nastavit će radikalno povećanje energetske učinkovitosti i performansi superračunala diljem svijeta.

Očekuje se da će poslužiteljski segment računalstva visokih performansi na svjetskoj razini povećati godišnji prihod za 36 posto, s jedanaest na petnaest milijardi USD, tijekom sljedeće četiri godine. To veliko širenje i rast superračunala i dalje potiče potreba za brzim izračunom, simulacijom i donošenjem informiranijih odluka u raznim djelatnostima. Superračunala se koriste za povećanje točnosti vremenskih prognoza, istraživanje učinkovitijih izvora energije, razvoj lijekova za bolesti, sekvenciranje ljudskog genoma i analizu velikih skupova podataka.

"Intel svojom vizijom superračunalstva i povezanim proizvodima pridonosi utiranju puta novim inovacijama, otkrićima i konkurentnosti", izjavio je Raj Hazra, potpredsjednik i generalni direktor odjela Technical Computing Group. "Postoji nezasitna potreba za dodatnom računalnom snagom uz istodobno postizanje novih razina energetske učinkovitosti. Zahvaljujući trenutnim i budućim generacijama suprocesora Intel Xeon Phi, procesora Intel Xeon te objedinjene arhitekture i programske opreme Intel TrueScale, Intel je u jedinstvenoj prilici korisnicima ponuditi sveobuhvatno rješenje bez kompromisa."

Od kada je prije šest mjeseci predstavljen Intel Xeon Phi, procesori Intel Xeon i suprocesori Intel Xeon Phi prerasli su u snažan spoj koji danas pogoni mnoga od najbržih superračunala na svijetu. Suprocesori Intel Xeon Phi utemeljeni na arhitekturi Intel Many Integrated Core (Intel MIC) ispunjavaju potrebu za tehnologijom snažnijih performansi, no ujedno energetski učinkovitiju i pristupačniju korisnicima.

Još iz kategorije

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

23.01.2020. komentiraj

Velikim otvorenjem održanim 15. siječnja 2020. godine studentskog edukativnog natjecanja LUMEN u Studentskom centru Zagreb pod organizacijom studentske udruge eSTUDENT, ujedno započinju i prijave.  LUMEN omogućuje studentima da iskoriste svoj potencijal, steknu dodano praktično znanje i iskustvo koje ne mogu dobiti na fakultetu i da za svoje originalne ideje osvoje vrijedne novčane nagrade.

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

23.01.2020. komentiraj

Na početku samog natjecanja HACK-A-THON 20, natjecateljima su predstavljena dva zadatka s fokusom na ekološka pitanja, odnosno kako uz pomoć korištenja robota riješiti problem otpada i smeća na ulicama, plažama i moru (1) te pojednostavniti dostavu hrane i pića u restoranima ili ugostiteljskim objektima (2). Odabir zadatka bio je proizvoljan što je natjecateljskim timovima dalo više prostora za kreativnost i inovativnost. Nakon 24 sata programiranja i rada na robotu u Hotelu Krilo, proglašeni su pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20 u obje kategorije.

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

23.01.2020. komentiraj

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u studenome 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,3 posto manja (u Hrvatskoj 0,4 posto manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već šesti uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje (u Hrvatskoj prvi pad nakon dva mjeseca rasta).