Intel Labs ponudio pogled u budućnost

Intel Labs ponudio pogled u budućnost

Foto: Intel

Stražnja svjetla automobila koja mogu spasiti život, imerzivni zasloni koji fotografijama omogućuju da ispričaju vlastitu priču, personalizirana kupnja. To su samo neke od inovacija koje je Intel Corporation predstavio na svom jedanaestom po redu događaju Research@Intel, na kojem se svake godine izlažu najinovativnija nova istraživanja rođena iz Intelovih internih nastojanja i vanjskih suradnji. Justin Rattner, Intelov direktor tehnologije, otvorio je ovogodišnji događaj isticanjem nekih od dvadeset revolucionarnih istraživačkih projekata koji se danas izlažu.

Kao dopunu vlastitim robusnim i raznovrsnim istraživačkim nastojanjima, Intel Labs prije dvije je godine implementirao jedinstven model izravne suradnje s vodećim svjetskim akademskim istraživačima i tako stvorio globalnu mrežu koja se sastoji od sedam Intelovih centara za znanost i tehnologiju (Intel Science and Technology Centers, ISTC) i šest Intelovih suradničkih istraživačkih instituta (Intel Collaborative Research Institutes, ICRI).

Svaki od centara izgradio je vlastitu dinamičnu zajednicu istraživača u cilju ubrzanja napretka na području ugrađenog računalstva, računalstva u oblaku, društvenog i sigurnog računalstva te drugim područjima.

Na ovogodišnjem događaju predstavljeni su primjeri napredovanja ostvarenih takvim istraživanjima – i mnogih iz Intelovih vlastitih laboratorija – u navedenim i mnogim drugim sektorima, uključujući vizualno računalstvo i računalstvo s podrškom za prepoznavanje okruženja, a predstavljen je i napredak postignut na područjima kao što je rad s velikim skupovima podataka.

"Većinu istraživanja provode Intelovi vlastiti istraživači, no oduševljava nas kvaliteta i kvantiteta istraživanja u ISTC-ovima i ICRI-evima", izjavio je Rattner. "Važno je naglasiti da se dubinski suradnička struktura tih djelovanja temelji na modelu otvorenog intelektualnog vlasništva, pa tako od njih koristi imaju ne samo Intel i provoditelji istraživanja, već i sektor visoke industrije i ljudsko društvo u cjelini."

Još iz kategorije

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

Najveće studentsko natjecanje u Hrvatskoj Lumemn

23.01.2020. komentiraj

Velikim otvorenjem održanim 15. siječnja 2020. godine studentskog edukativnog natjecanja LUMEN u Studentskom centru Zagreb pod organizacijom studentske udruge eSTUDENT, ujedno započinju i prijave.  LUMEN omogućuje studentima da iskoriste svoj potencijal, steknu dodano praktično znanje i iskustvo koje ne mogu dobiti na fakultetu i da za svoje originalne ideje osvoje vrijedne novčane nagrade.

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

Proglašeni pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20

23.01.2020. komentiraj

Na početku samog natjecanja HACK-A-THON 20, natjecateljima su predstavljena dva zadatka s fokusom na ekološka pitanja, odnosno kako uz pomoć korištenja robota riješiti problem otpada i smeća na ulicama, plažama i moru (1) te pojednostavniti dostavu hrane i pića u restoranima ili ugostiteljskim objektima (2). Odabir zadatka bio je proizvoljan što je natjecateljskim timovima dalo više prostora za kreativnost i inovativnost. Nakon 24 sata programiranja i rada na robotu u Hotelu Krilo, proglašeni su pobjednici natjecanja HACK-A-THON 20 u obje kategorije.

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

U posljednjih godinu dana samo dva rasta industrijske proizvodnje EU

23.01.2020. komentiraj

Prema kalendarski prilagođenim podacima statističkog ureda Eurostat, industrijska je proizvodnja u studenome 2019. godine na razini EU (podaci za Belgiju, Cipar i Austriju nisu dostupni) bila 1,3 posto manja (u Hrvatskoj 0,4 posto manja) u odnosu na isti mjesec 2018. godine, što predstavlja već šesti uzastopni mjesec pada industrijske proizvodnje (u Hrvatskoj prvi pad nakon dva mjeseca rasta).