Intel Labs ponudio pogled u budućnost

Intel Labs ponudio pogled u budućnost
Intel

Stražnja svjetla automobila koja mogu spasiti život, imerzivni zasloni koji fotografijama omogućuju da ispričaju vlastitu priču, personalizirana kupnja. To su samo neke od inovacija koje je Intel Corporation predstavio na svom jedanaestom po redu događaju Research@Intel, na kojem se svake godine izlažu najinovativnija nova istraživanja rođena iz Intelovih internih nastojanja i vanjskih suradnji. Justin Rattner, Intelov direktor tehnologije, otvorio je ovogodišnji događaj isticanjem nekih od dvadeset revolucionarnih istraživačkih projekata koji se danas izlažu.

Kao dopunu vlastitim robusnim i raznovrsnim istraživačkim nastojanjima, Intel Labs prije dvije je godine implementirao jedinstven model izravne suradnje s vodećim svjetskim akademskim istraživačima i tako stvorio globalnu mrežu koja se sastoji od sedam Intelovih centara za znanost i tehnologiju (Intel Science and Technology Centers, ISTC) i šest Intelovih suradničkih istraživačkih instituta (Intel Collaborative Research Institutes, ICRI).

Svaki od centara izgradio je vlastitu dinamičnu zajednicu istraživača u cilju ubrzanja napretka na području ugrađenog računalstva, računalstva u oblaku, društvenog i sigurnog računalstva te drugim područjima.

Na ovogodišnjem događaju predstavljeni su primjeri napredovanja ostvarenih takvim istraživanjima - i mnogih iz Intelovih vlastitih laboratorija - u navedenim i mnogim drugim sektorima, uključujući vizualno računalstvo i računalstvo s podrškom za prepoznavanje okruženja, a predstavljen je i napredak postignut na područjima kao što je rad s velikim skupovima podataka.

"Većinu istraživanja provode Intelovi vlastiti istraživači, no oduševljava nas kvaliteta i kvantiteta istraživanja u ISTC-ovima i ICRI-evima", izjavio je Rattner. "Važno je naglasiti da se dubinski suradnička struktura tih djelovanja temelji na modelu otvorenog intelektualnog vlasništva, pa tako od njih koristi imaju ne samo Intel i provoditelji istraživanja, već i sektor visoke industrije i ljudsko društvo u cjelini.