CPU TRŽIŠTE

Intel isporučio triput više procesora od iduća dva konkurenta kombinirano

Intel isporučio triput više procesora od iduća dva konkurenta kombinirano
Dražen Tomić / Tomich Productions

Dok su globalne isporuke osobnih računala doživjele pad u prošloj godini, pozitivan je rast isporuka grafičkih kartica za 5,9 posto. U tom smislu, Nvidia nema problema sa stanjem PC tržišta, kao što ga svakako nema ni Intel kad se radi o procesorima.

Canalys je kroz izvještaj za 2023. potvrdio silnu dominaciju američke kompanije. Naime, Intel je isporučio 50 milijuna procesora, time zabilježio tri posto rasta na godišnjoj razini i stigao do ukupnog udjela na tržištu od 78 posto. Primjerice, AMD je pao za jedan posto u isporukama i s njih osam milijuna je drugi i ima 13 posto udjela. Apple je pak isporučio šest milijuna jedinica, što je četiri posto pada. Dakle, Intel je sam isporučio triput više nego njegovi direktni konkurentni zajedno - kombinirano.

Sve ovo sugerira da je x86 arhitektura još uvijek itekako tražena, bez obzira na razne prognoze. Svakako, stabilna popularnost daje dovoljno vremena Intelu da se prilagodi eventualnim promjenama u navikama potrošača. I, nije sve ovo tako kako jest zahvaljujući gaming laptopima. Ne, 69 posto globalnog tržišta procesora oslanja se na klasična prijenosna računala i notebookove.

Možda se stvari promijene kad AMD izbaci Zen 5 "Granite Ridge" na tržište. Zasad se čini da je riječ o iznimno moćnom procesoru, čiju snagu ne dostiže ni Intel. Ali, sve to su nagađanja. U američkoj kompaniji, po običaju, šute kad se radi o novitetima pa nećemo doznati do posljednjeg trenutka što donosi nova generacija Arrow Lake procesora.

Ostaje za vidjeti može li nova generacija čipova preokrenuti tržište na ovaj ili onaj način ili će Intel nastaviti dominirati u budućnosti.