Instagram je globalno najbrže rastuća društvena stranica

Instagram je globalno najbrže rastuća društvena stranica

Pinterest je možda, prema prošlomjesečnim podacima, po popularnosti prešao Twitter u SAD-u, međutim ako gledamo globalno, pogled bi trebali usmjeriti na Facebookov Instagram.

Prema rezultatima istraživanja koje je danas objavio Global Web Index, Instagram je najbrže rastući društveni medij u svijetu, a to dokazuje i podatak da se baza aktivnih korisnika ove mreže u posljednjih šest mjeseci povećala za 23 posto.

Međutim, ukupno gledajući Instagram je još uvijek iza Facebook, YouTube, Google+, Twitter i LinkedIn servisa, koji su smislu penetracije zauzeli prvih pet mjesta na listi najpopularnijih svjetskih društvenih platformi.

Istraživanje je provedeno nad 170 tisuća korisnika iz 32 zemlje, te pokazuje da je Facebook trenutno najpopularnija svjetska društvena mreža. Isključujući Kinu, u kojoj je pristup Facebooku i drugim društvenim mrežama strogo ograničen, više od 80 ispitanika izjavilo je da si napravili Facebook račun, a oko 50 posto njih je izjavilo da se aktivno koristi tom društvenom mrežom, ovaj postotak je ujedno i najveći udio aktivnih korisnika koji neka društvena platforma ima.

Kao što se može vidjeti u tablici, nekolicina globalno popularnih stranica se smjestila na sam vrhu ljestvice, a ono što istraživanje dodatno naglašava je pojam „ longtail “, kojim označavaju pojedine stranice koje su ostvarile visoke rezultate u pojedinim zemljama ili regijama.

S obzirom na to da su mnogima oglasi glavni izvor prihoda, postavlja se pitanje hoćemo li možda vidjeti neke konsolidacije među manjim web stranicama. U svakom slučaju, lokalizirana popularnost pokazuje da ako Facebook primjerice odluči kupiti neke od tih manjih tvrtki, te kompanije će nastaviti s radom kao samostalne cjeline, a Facebook će i dalje imati korist od cjelokupnog prometa.

Iako se svakim dano sve više ljudi priključuje raznim servisima, još uvijek postoji značajan broj korisnika koji se tome uspješno odupire. Oko 10 posto ispitanika izjavilo je da ne koriste niti jedno takvu uslugu.

Mobilno kraljevstvo

Kada su u pitanju servisi za društveno umrežavanje, mobilni telefoni su sada najpopularniji oblik pristupa tim mrežama. Oko 66 posto ispitanika izjavilo je da društvenim mrežama pristupaju putem mobilnih telefona. Pristup putem mobilnih telefona pomalo istiskuje korištenje računala i tablet uređaja, putem kojih 64 posto korisnika pristupa nekoj od društvenih mreža.

Međutim kada su u pitanju microblogging servisi, stvari su pomalo drugačije. U ovom slučaju tablet uređaji uvjerljivo vode s 44 posto, a u kombinaciji s 29-postotnim udjelom mobilnih telefona, računala su u potpunosti ispala iz igre.

Regionalni slom

Tehnološki svijet često se orijentira prema Sjevernoj Americi, posebice SAD-u, smatrajući ih centrom potrošačke tehnologije, međutim u slomu koji se događa ovdje, moguće je vidjeti da je postotak penetracije u azijsko-pacifičkoj regiji odmah iza. U ove brojke također nije uključeno kinesko tržište.

Gledajući Kinu zasebno, najpopularnija stranica je Sina Weibo, s 80 posto registriranih računa i 58 posto aktivnih korisnika. Unatoč mnogim restrikcijama, kineski korisnici uspješno izbjegavaju firewall restrikcije, te se koriste VPN- om kako bi pristupili zabranjenim web stranicama i servisima. Preko 50 posto kineskih korisnika zaobilazi restrikcije korištenjem VPN-a.

Još iz kategorije

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

Uvođenje eura tek prvi korak, izazov dolazi poslije

15.11.2019. komentiraj

„HGK podupire uvođenje eura jer smo svjesni da pozitivne strane značajno nadmašuju one moguće negativne. Ali s preduvjetom da se cijeli posao odradi kvalitetno, detaljno i s velikom razinom ozbiljnosti i pozornosti. O pripremi, razvoju naših kapaciteta i uključivanju svih naših resursa u ovom području ovisi i uspjeh uvođenja eura i postizanje maksimalnih pozitivnih učinaka. Jer nemojmo se zavaravati, čin uvođenja eura tek je prvi korak, a uspjeh ovisi i o svemu što dolazi nakon toga. Izazov dolazi poslije“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na današnjem otvaranju konferencije Dan hrvatskih financijskih institucija – Utjecaj uvođenja eura na kreta¬nja u gospodarstvu u organizaciji HGK.

GALERIJA: Infogamer 2019

GALERIJA: Infogamer 2019

14.11.2019. komentiraj

U tijeku je ovogodišnji gaming sajam Reboot InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, najveći dosad te se prostire na čak 7 paviljona. Ovogodišnji Reboot InfoGamer trajat će do 17. studenoga, a posjetiteljima će nuditi priliku da zaigraju najnovije videoigre na tržištu te isprobaju raznovrsne igre od regionalnih proizvođača videoigara.