Informacijski sustav visokih učilišta i u stotoj ustanovi u Hrvatskoj

Informacijski sustav visokih učilišta i u stotoj ustanovi u Hrvatskoj
Fotolia

Konferencijom za novinare održanom u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, obilježena je implementacija Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU) na 100. visokom učilištu u Republici Hrvatskoj.

Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu je 25. ožujka 2013. godine implementirao Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), te je prebacio podatke o svojim studentima u ISVU i time postalo 100. visoko učilište koje je implementiralo ISVU, a ujedno su tom implementacijom i sve sastavnice (33) Sveučilišta u Zagrebu implementirale ISVU.

Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU) primjenjuje se na većini visokih učilišta u Republici Hrvatskoj za provedbu postupaka i procedura vezanih uz proces studiranja, koje provode studentske referade, ali i sami studenti i nastavnici. Visoka učilišta koja koriste ISVU su iz raznih znanstvenih, stručnih i umjetničkih područja, iz svih regija Republike Hrvatske te su različitih statusa i veličina - od samostalnih visokih škola preko fakulteta i veleučilišta do sveučilišta.

Kroz sustav se vode potpuni podaci o studiranju pojedinog studenta, od upisa na visoko učilište nakon državne mature (ranije razredbenog postupka), svi izlasci na ispit, upisi više godine pa sve do završetka studija. Studenti imaju uvid putem Studomata u gotovo sve podatke koji su o njima zabilježeni, a poslovna pravila, kao, primjerice, upis više godine, temelje se na tim podacima i parametrima zabilježenima u sustavu.

„ISVU je izuzetno složen informacijski sustav koji uspješno podržava procese studiranja na stvarno velikom broju visokih učilišta u Hrvatskoj. S obzirom da ga aktivno koristi više od 130.000 studenata i 11.000 nastavnika i zaposlenika visokih učilišta i to 24 sata svakoga dana tijekom cijele akademske godine, te da se svakodnevno javljaju nove potrebe i želje vezane uz funkcionalnosti sustava i njegovu interoperabilnost s drugim sustavima - održavanje, pouzdan rad i razvoj ISVU predstavljaju trajan izazov za Srce i jedan od središnjih poslova kojima se danas Srce bavi“ istaknuo je ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

ISVU čini sedam većih korisničkih modula (Studiji i studenti, Studomat, Ispiti, Nastavnički portal, Skladište podataka, Kadrovi, Raspored), nekoliko manjih korisničkih modula te veći broj različitih servisa, od web stranica sustava do središnje baze podataka, a koji su nužni za ispravan rad sustava.

Prvi evidentirani upisni list na produkcijskom sustavu je napravljen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu 12. srpnja 2001. Uz FSB, prvi korisnici ISVU su Medicinski, Građevinski i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji su implementirali ISVU tijekom 2001. godine.