INFOGRAFIKA: Zemlje EU neuspješne u povećanju BDP-a

INFOGRAFIKA: Zemlje EU neuspješne u povećanju BDP-a

Foto: DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je na bruto domaći proizvod (BDP) svih zemalja svijeta, a točno u kolikoj mjeri pokazao je kroz izvješće za četvrti kvartal prošle godine OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj).

Samo Kina uspjela je zabilježiti rast, ali od za nju skromnih 6,5 posto. Najmnogoljudnija zemlja svijeta prva se oporavila od pandemije pa dok su druge velesile tek krenule sa zatvaranjem, karantenama i nužnim mjerama u borbi s virusom, kineska ekonomija počela se oporavljati.

Što se ostalih tiče tek možemo govoriti o tome koja je zemlja zabilježila manji pad BDP-a. Južna Koreja je odmah iza Kine s minusom od 1,3 posto, slijede Sjedinjene Američke Države s padom od 2,5 posto, zatim Kanada s 3,5 posto, Njemačka s 3,9 posto, Francuska s pet posto, Meksiko s 5,2 posto i Italija s padom od 6,6 posto.

U konačnici, ti minusi nisu toliko strašni kako se prognoziralo tijekom drugog kvartala prošle godine, ali svakako nisu poticajni u globalu jer optimističnije prognoze pokazivale su da bi četvrti kvartal trebao najvećim ekonomijama donijeti rast.

Još iz kategorije

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

26.09.2021.

„Operativce tajnih službi u svim onim blockbusterima koji su skakali po krovovima, jurili po ulicama svjetskih velegradova, izbjegavali metke strojnica loših dečki i spašavali svijet od zlih znanstvenika, morat će zamijeniti s pametnim mladim curama i dečkima koji taj isti svijet spašavaju koristeći tipke miša, iz svojih ergonomskih stolica ispred velikih monitora. Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet. Razvoj tehnologije prosilo nas je da iz zatvorenog nevidljivog svijeta obavještajnih službi izađemo na javni otvoreni prostor. I to je dobro: naši građani moraju znati da postoje ljudi i službe koji se brinu o njihovoj sigurnosti i u kibernetičkom prostoru“, stoji uz izvješću SOA-e.

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

26.09.2021.

Weekend Media Festival, događaj koji privlači i ujedinjuje sve one koji su zainteresirani za trendove i novitete u svijetu komunikacija i medija, započeo je u velikom stilu svoje 14. izdanje u staroj Tvornici duhana. U Rovinj su stigli domaći i strani stručnjaci iz područja komunikacija, odnosa s javnošću, marketinga i medija kako bi prokomentirali nove trendove, razmijenili ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

26.09.2021.

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj” nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.