INFOGRAFIKA: Zemlje EU neuspješne u povećanju BDP-a

INFOGRAFIKA: Zemlje EU neuspješne u povećanju BDP-a
DepositPhotos

Pandemija koronavirusa utjecala je na bruto domaći proizvod (BDP) svih zemalja svijeta, a točno u kolikoj mjeri pokazao je kroz izvješće za četvrti kvartal prošle godine OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj).

Samo Kina uspjela je zabilježiti rast, ali od za nju skromnih 6,5 posto. Najmnogoljudnija zemlja svijeta prva se oporavila od pandemije pa dok su druge velesile tek krenule sa zatvaranjem, karantenama i nužnim mjerama u borbi s virusom, kineska ekonomija počela se oporavljati.

Što se ostalih tiče tek možemo govoriti o tome koja je zemlja zabilježila manji pad BDP-a. Južna Koreja je odmah iza Kine s minusom od 1,3 posto, slijede Sjedinjene Američke Države s padom od 2,5 posto, zatim Kanada s 3,5 posto, Njemačka s 3,9 posto, Francuska s pet posto, Meksiko s 5,2 posto i Italija s padom od 6,6 posto.

U konačnici, ti minusi nisu toliko strašni kako se prognoziralo tijekom drugog kvartala prošle godine, ali svakako nisu poticajni u globalu jer optimističnije prognoze pokazivale su da bi četvrti kvartal trebao najvećim ekonomijama donijeti rast.