INFOGRAFIKA: Sve je manje radnih mjesta u medijima

INFOGRAFIKA: Sve je manje radnih mjesta u medijima
DepositPhotos

Novinarstvo je s dolaskom digitalnog doba upalo u krizu iz koje se još uvijek nije izvuklo, ali da će ona biti ovolikih razmjera malo tko je mogao vjerovati. Dakle, prema onome što u izvješću prikazuje Pew Research, od 2008. do 2017. broj radnih mjesta u tiskanim medijima pao je za 45 posto, sa 71 tisuće na 39 tisuća!

Sama studija provedeno je u Sjedinjenim Američkim Državama i odnosi se na pet medijskih sektora - tisak, radio, televizija, digitalni mediji i kabelska televizija.

Na drugom mjestu nalazi se radio, koji je izgubio 27 posto radnih mjesta, što znači da je 1300 ljudi ostalo bez posla. To je samo djelić onoga što je izgubio tisak, ali svejedno se ne može zanemarivati.

Zato je dobra vijest što televizija, kao i kabelska televizija, nisu osjetili nikakve posljedice krize. Ali nisu ni zapošljavali dodatne ljude, ostali su na svojih 28 tisuća radnih mjesta, odnosno na njih tri tisuće.

Još je bolja vijest ono što se događa u digitalnim medijima jer porasle su po pitanju radnih mjesta za 79 posto. Samo, internet je u 2008. bio "mlad", kao i online novinarstvo pa taj rast sa 7400 na 13 tisuća radnih mjesta kroz devet godina ne može biti gledano bez da se vidi cijeli kontekst. A on nije toliko pozitivan i poticajan.